Az MVM Érdekegyeztető és Konzultációs Fórum összehívását javasolja az MVM Társaságcsoport Szakszervezeti Szövetsége (MVM TSZSZ) a Paksi Atomerőmű menedzsmenetjében tervezett személycserék miatt, amely az érdekképviselet szerint jelentős létszámleépítést jelenthet, ez pedig az atomerűmű üzembiztonságát veszélyeztetné.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége csütörtökön honlapján nyilvánosságra hozott sajtónyilatkozat szerint az ágazatban működő szakszervezetek osztják azt a szakmai véleményt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi bejelentése, miszerint a kormány külföldi menedzsereket kerestet fejvadász cégekkel az atomerőmű egyes vezetői posztjaira, olyan következményekkel járhat, amelyek akár az erőmű biztonságát is veszélyeztethetik. Szakmai források szerint ennek hátterében a Brüsszel által követelt "átláthatósági kényszer" valószínűsíthető.

A tervvel kapcsolatban már fenntartásait hangoztatta az Energiapolitikai 2000 Társulat is, amely állásfoglalásában arra mutatott rá, hogy a hazai kutatóbázissal megerősített üzemeltetési, létesítési szakértelem éppen az orosz technológia gyakorlatban is alkalmazott alapos ismeretével haladja meg a nyugati azonos típusú (nyomott vizes) reaktorokat ismerő szakemberek tudását. A hazai atomerőműves szakértelem exportképes tudás - szögezték le.

Az MVM TSZSZ a paksi atomerőműnél működő két szakszervezettel, a PADOSZ-szal és MÉSZ-szel közösen a napokban levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a helyzet megnyugtató rendezése érdekében. Ebben hangoztatják: bizonyosak abban, hogy az atomerőműnél lefolytatott szükséges átvilágítások - szolgálva a transzparenciát - bizonyítani fogják a jelenlegi működés helyességét, a magyar menedzsment és a munkavállalók szakértelmét, tanulságai hatással lesznek Paks 2 megépítésére és üzemeltetésére is.

Jelezték a kormányfőnek: készek kivenni részüket abból a harcból, amit a kormány folytat a magyar energiapolitika szuverenitásáért, és a brüsszeli döntéshozók számára is jelezni aggodalmukat.

A szakszervezet honlapján bejelentette, hogy május 22-én Brüsszelben az európai parlament előtt demonstrációt tartanak, és konzultációt kezdeményeznek az EU energiaügyi biztosával.