Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A kenyeret, a tejet, a parizert sem kapjuk ingyen, én is 65 év feletti vagyok" - tudósított a portál a Budapestinfó eseményéről.

Ahhoz azonban, hogy a 65 év felettiek utazása ne legyen teljesen ingyenes, a kormány egyetértése is szükséges. A 6 éven aluli gyerekek ingyenes utazási kedvezményét nem módosítaná.

Elbocsátás, vagy emelés?

Tarlós a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK) mintegy 150 embert bocsátana el. Lényeges, hogy a forgalomszervezés és a fejlesztési területek továbbra is működjenek, ám ehhez a jelenleg ezer főt alkalmazó cég túl nagy létszámú - kommentált.

A főpolgármester a BKV-nál még nagyobb, kétszáz fős létszámcsökkentésben gondolkodik. Szerinte ezzel mintegy 4-500 millió forint megtakarítás lehetne elérni éves szinten.

Tarlós ugyanakkor nem akar viteldíjemelést a közösségi közlekedés területén. Ám azt nem tudta megígérni, hogy az agglomerációs közlekedés állami visszavétele után ilyen nem lesz.

A HÉV-korszerűsítés nagy kérdése

A buszközlekedésnél a finanszírozást vállalja át az állam, az agglomerációs járatok üzemeltetését és szervezését továbbra is a BKK végezhetné - javasolta. A HÉV-eket viszont teljes egészében átadná az államnak a főpolgármester: az 50 éves szerelvények cseréje, illetve a pályák felújítása akár 100 milliárd forintba is kerülhet a következő években, amire Budapestnek nincs pénze.

A kormány továbbra is biztosítja a 65 év felettiek ingyenes utazását...

közölte későn este a nemzetgazdasági tárca közleményben, amely szerint a kormány, ahogyan eddig is, úgy a jövőben is biztosítja nem csak a 65 éven felüliek, hanem a kedvezményes utazásra jogosultak teljes körének ingyenes utazását a tömegközlekedésben.

Az ehhez szükséges 21 milliárd forintot - a tavalyi évhez hasonlóan - az idei évi költségvetésben is rögzítették, amely összeget fogyasztói árkiegészítésként az állam közvetlenül a fővárosnak utalja - nyilatkozta Banai Péter, az NGM államháztartásért felelős államtitkára. Az államtitkár nyilatkozata pontosította a főpolgármester mai állítását, miszerint fogyasztói árkiegészítésként a főváros 9 milliárd forintot kap az államtól.