A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A távközlési cégek egyelőre nem nyilatkoznak a távközlési adó várható hatásairól, a labda most a szolgáltatók térfelén pattog, most nekik kell megvizsgálniuk a távközlési adó előfizetési csomagokra gyakorolt hatását − mondta a Napi Gazdaságnak Ormós Zoltán, az informatikai-távközlési szakterületen működő Ormós Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Elképzelhető, hogy a szolgáltatók átalakítják a nem percalapon elszámolt − jellemzően vállalati flottás − csomagokat, amelyek egy meghatározott havi díjért korlátlan telefonálást tesznek lehetővé. Az ilyen konstrukcióknál ugyanis nehezen értelmezhető a júliustól fizetendő, percenként és sms-enként kétforintos adó, az ügyvéd szerint ezért az új teher átstrukturálja majd a fix, illetve percalapú csomagokat. Megfigyelők ugyanakkor azt is elképzelhetőnek tartják, hogy megszűnnek ezek a tarifacsomagok.

Ormós szerint a cégek akkor járnak a legjobban, ha a kétforintos percdíjat beépítik a díjakba és megvárják, hogy erre miként reagál a piac. Ebben az esetben azonban kérdés, hogy a jogszabályban meghatározott 700, illetve 2500 forintos maximummal élnek, vagy valamilyen más összeggel, s ha igen, azt milyen alapon (például historikus volumenadatok) állapítják meg.

Az új jogszabály jelentős adminisztrációs terhet is ró a szolgáltatókra, az általános szerződési feltételek módosításán túl ugyanis az egyéni megállapodásokat is meg kell változtatni. Egyelőre nem látható az ügyfelek reakciója, Ormós szerint azonban elképzelhető, hogy kivételes esetekben próbaperekre is sor kerülhet.