A legbővebben termő észak-kelet magyarországi régióban a termésnek mintegy fele elfagyott, ezért várhatóan a tavalyinál magasabbra szökik a fanyar csonthéjas gyümölcs felvásárlási ára. Az MKSZN szorgalmazza az egységes ármegállapodást, a termelők és a feldolgozók között azonban még továbbra sem született meg az egyezség.

A szervezet az ország nagyobb meggytermesztőinek becsléseire alapozva úgy látja, hogy a tavalyihoz képest a termés idén kétharmadára esik vissza. A hazai összmeggytermés 60 százalékát adó észak-kelet Magyarországi gyümölcsösök virágainak fele ugyanis elfagyott, míg Pest megye déli részén, különösen Ceglédbercelen és Dánszentmiklóson szinte totális volt a fagykár, legfeljebb a fák koronáin maradtak meg a virágok. Van olyan gazdaság, ahol a 60 hektáros meggyesen jó, ha 60 kilogramm gyümölcs megmarad. A kiváló minőségű édes-savanykás meggyről még nem tudni biztosan, hogy milyen áron kerül piacra, de már mindenkit foglalkoztat a kérdés.

Nagyobb termesztők véleménye az, hogy 200 forint alatt semmiképpen sem szabad eladni a meggyet, ez alatt ugyanis nem lenne gazdaságos számukra az értékesítés, hiszen a részleges fagykár miatt csökkent termésmennyiség kilónkénti önköltsége is megnövekedett.

A termelők helyzete súlyos

A szövetség szerint az árkérdés azért is fontos tényező a hazai piacon, mert a gazdák ugyanis hiába állítják elő a kiváló minőséget, a feldolgozók a különféle lobbitevékenységek következtében a meggyet mégis olyan alacsony áron vásárolják meg, amely a termelőket gyakorlatilag évről évre ellehetetleníti.

Az MKSZN a francia példára hivatkozik, amelyben a feldolgozók és termelők közösen végeznek termésbecslést, és állapítanak meg fix felvásárlási árat, amellyel önmaguk szabályozzák a folyamatot. Pontosan ezért kérte fel a minisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát arra, hogy dolgozzon ki egy ehhez hasonlóan jól működő rendszert

A több éve húzódó megállapodás híján az egyik legmeghatározóbb gyümölcsünk előállítói, a magyar meggyterelők kényszerpályán mozognak, kiszolgáltatva magukat a nemzetközi nagy konszerneknek.