Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ márciusban közérdekű-adat igényléssel fordult a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA), hogy megtudja, milyen feltételek mellett és mennyiért bízták meg Kovács Ákos énekest a közrádió új szignáljainak elkészítésével. Az MTVA üzleti titokra hivatkozva elutasította az igénylést, ezért az újságírók a Fővárosi Törvényszékhez fordultak. Az ügy első bírósági tárgyalásán az üzleti titok mellett az MTVA jogi képviselője a Fidesz elnöki vétóval a Parlament elé visszaküldött törvénymódosítását idéző érvrendszerét használva felvetette, hogy az atlatszo.hu újságírói nem a közpénzek iránt érdeklődő újságírók, hanem visszaélésszerű adatigénylők.

Kéringer Szabolcs, az MTVA jogi képviselője a tárgyaláson azt mondta, hogy az MTVA és Kovács Ákos üzleti titokhoz való joga és érdeke sérülhet azzal, ha nyilvánosságra kerülnek az adatok, Kovács Ákos alkupozíciója romlana, ha esetleg ilyen feladatra újabb szerződést kötne más médiaszolgáltatóval - derül ki az atlatszo.hu átlal közzétett videóból. Az oknyomozó portált képviselő Sepsi Tibor ügyvéd szerint azonban a szignálok készítése Kovács Ákos részéről egy hosszabb elköteleződést igénylő projekt volt, és ebben nem üzleti szereplőként jelenik meg, hanem mint művész és közéleti szereplő.

Az MTVA márciusban közleményben jelentette be, hogy a hónap közepétől új műsorokkal, szignálokkal és hangzásvilággal jelentkezik a Kossuth, Petőfi, Bartók, Dankó rádiók, valamint parlamenti közvetítések adója és a nemzetiségi műsorok csatornája. A rádiók számára Kovács Ákos összesen 320 új zenedarabot komponált. A közlemény azonban arra nem tért ki, hogy a zeneszerzőnek és a megújításban részvevőknek mennyit közpénzt fizetett az MTVA.

Az atlatszo.hu jogi képviselője szerint az MTVA gazdálkodásának sajátossága, hogy ezen szerződésekre nem ír ki közbeszerezéseket, a megállapodásoknak nincs nyilvánossága és a megkötött szerződésekre vonatkozóan sem tesz közzé semmilyen információt. Az ilyen transzparenciahiány felszámolása pedig közérdek.

Ítélethirdetés szeptember 10-én várható, addig az MTVA-nak bizonyítania kell saját maga és Kovács Ákos üzleti titkainak sérelmére vonatkozó állítását. Addig azonban várhatóan életbe lép az átláthatóságot korlátozó, "visszaélésszerű adatigénylések" elleni törvénymódosítás.