Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Igor Jankovszkij (képünkön) személyében ukrán milliárdos lép be a magyar egészségiparba. A Budapesten, a IX. kerületben található Millennium Park területén hamarosan startoló Duna Medical Centerbe (DMC) 40 millió eurót (mintegy 12,4 milliárd forintot) invesztál az ukrán üzletember, a holland International Medical Centers B.V. holland székhelyű vállalaton keresztül.

A beruházást - amelyet szeptember elején jelentettek be - a magyarországi Diagnoscan-csoport tulajdonosával, Joseph Priellel együtt valósítja meg. (Priel korábban az európai hálózattal rendelkező Euromedic cégcsoport résztulajdonosa volt, de ezt évekkel ezelőtt értékesítették. A Diagnoscan a hazai egészségügy egyik jelentős beszállítója és diagnosztikai hálózatot is üzemeltet.)

A teljes beruházáshoz a Demján Sándor érdekeltségi köréhez tartozó TriGranit-csoporttól vásárolták meg a szerkezetkész épületet és a mellette levő telket 11 millió euróért  (3,4 milliárd forintért). A korábban a CEU  Business Schoolnak szánt épületet magánkórházzá alakítják, de a szakrendelők egy része a Millenium Park szomszédos épületében működik majd.

A kórház mellett egy hotel is épül - de egyelőre még nem tudni, hogy ki építi és üzemelteti majd azt. Priel kérdésünkre elmondta a szálloda ügyében most folynak a tárgyalások, s ezt szeretnék hamar lezárni és a jövendő befektetővel szerződést kötni.

A DMC rendelőintézet megnyitását 2015 elején, a kórház megnyitását 2016 közepére tervezik. A gyógyászati létesítménnyel együtt kialakítanak egy szállodát is, amelyet a családtagok, illetve a kezelések előtt és után a betegek vehetnek igénybe. A tervezett kereskedelmi központban étterem, üzletek és egyéb létesítmények is megtalálhatók lesznek.

A kórház egységei:
• 41 járóbeteg szakrendelő konzultációkhoz és ambuláns kezelésekhez
• 8 műtő: 6 sebészeti műtő, 1 invazív radiológiai műtő és 1 "egynapos sebészeti műtő" ad helyet a sebészi jellegű beavatkozásoknak
• 150 betegágy biztosítja a kórházi lábadozás ideális körülményeit
• 10 ágyas felnőtt és 4 ágyas gyermek intenzív osztály
• laboratóriumok, képalkotó- és endoszkópos részlegek segítik a műtét előtti és a kórházi betegvizsgálatokat
• többek között: PET/CT, MRI, CT, mammográfia, gasztroenterológiai, urológiai és bronchoszkópos endoszkópia kerül az új intézménybe.

Az ukrán befektetőről viszonylag kevés információ látott napvilágot. A Napi.hu értesülései szerint a műtrágyabizniszből meggazdagodott Jankovszkij évek óta Monte-Carlóban él, pnnan irányítja a Diamond Sphere Groupot. A csoport eddig a pénzügyi szolgáltatásokban, vasúti- és vízi szállításban, agráriumban és bányászatban volt érdekelt ˜- egészségügyben nem. Az üzletember a jelenleg 900 főt alkalmazó csoportot 2001-ben alapította.

A Ferrarival közösen indított Team Ukraine autóverseny csapat, valamint alapítványán keresztül a My Peaceful Ukraine  (Az én békés Ukrajnám) verseny támogatója. A hivatalosan Ihor Yankovskyi Foundation néven futó szervezet egészségügyi és rehabilitációs programokat is szervez - ám hogy ezek eddig milyen eredménnyel zárultak, az nem derül ki az alapítvány honlapjáról. Meg nem erősített hírek szerint Jankovszkij  korábban hosszabb időszakokat töltött Budapesten, így ismeri az itteni viszonyokat és a hazai üzleti élet meghatározó szereplőit is.