Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rákossy Balázs ismertetése szerint az elnyert összeget a vállalkozások fordíthatják kísérleti fejlesztésre, eszközbeszerzésre, immateriális javak beszerzésére, vagy projektmenedzsmentre, magyarországi vagy külföldi kiállításon vagy vásáron történő részvételre, illetve iparjogvédelemre.

A Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés felhívás nyertesei azon cégek lettek, amelyek tudományos kutatásokon keresztül olyan piacképes termékeket, szolgáltatásokat hoznak létre, amelyek hozzájárulnak a vállalkozás versenyképességének, illetve innovációs tevékenységének növeléséhez - hangsúlyozta az államtitkár.

Rákossy Balázs emlékeztetett, hogy az innováció és a kutatás-fejlesztés (k+f) kiemelten fontos a kormány számára, ezt tükrözi az is, hogy a tervek szerint Magyarország 2020-ra a GDP-arányos k+f ráfordításokat a jelenlegi 1,4 százalékról 1,8 százalékra, 2030-ra pedig 3 százalékra növeli. Ennek megfelelően az új fejlesztési ciklusban, 2014 és 2020 között 500 milliárd forint áll rendelkezésre az uniós, illetve magyar forrásból.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy lezárult az Iparjog pályázati felhívás, amely szintén kapcsolódik a kutatás-fejlesztéshez, hiszen a szellemi alkotások hazai, illetve nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló újdonságkutatási, oltalomszerzési és oltalom-fenntartási, valamint a szellemi vagyon értékelés és audit tevékenységeket támogatja. Ezen 3 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert összesen 8,6 millió forintot.