Hatezer ember elbocsátásához, sőt, akár újabb természeti katasztrófához is vezethet, ha a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. nem talál jövő hétfőig egy olyan áramkereskedő céget, amelyik hajlandó lenne vele szerződést kötni. A Mal levelet írt az E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezetőinek, amelyben tragikus következményekre, 10 milliárdos katasztrófára figyelmeztetik a céget, és azt kérik, hogy ne kapcsolják ki őket a rendszerből - írta az Index.

Az E.On áramhálózati cégének azonban jogszabályok írják elő, hogy nem szolgáltathat olyan vállalatnak áramot, amelynek nincs az adott évre szóló, áramkereskedővel kötött szerződése. A Malnak márpedig nincs, az E.On áramkereskedőcégével 2010-ben kötött szerződése tavaly év végén lejárt, és már így is 3 milliárd forint tartozást halmozott fel. A kereskedő már korábban jelezte, hogy az idei évre nem kíván új szerződést kötni a csőd szélén táncoló gyárral.

Mező Csaba, az E.On Hálózati Ügyvezető Igazgatója az Indexnek elmondta, a Malnak január 21-ig kellene bemutatni az új kereskedővel kötött szerződését, ha ez nem történik meg, a jövő hónaptól kizárják a rendszerből. Ha a határidő után kötnek szerződést, a folyamat még visszafordítható, de ha január 30-ig sem találnak új partnert, nem számíthatnak további szolgáltatásra. A cég az utóbbi hetekben is csak átmenetileg vételezhetett áramot, a Mal egyhavi ellátása az E.Onnak nagyjából 350 millió forintjába kerül. Harminc nap után azonban ez az átmeneti lehetőség is megszűnik, a Mal áram nélkül marad.

A Mal feltehetően az állami segítségben bízik, az MVM áramkereskedő cége ugyanis elvileg leszerződhetne a tragikus pénzügyi helyzetben lévő vállalattal, a hírek szerint erről folynak is tárgyalások, megállapodásra utaló jelet azonban egyelőre nem látni. A céget legutóbb már kimentette az állam, akkor a vállalatot hővel ellátó Bakonyi Erőművel szemben fennálló tartozás kezelésére csoportosított át a kormány 1,7 milliárd forintot az ajkai helyzet kezelésére. A kormány stratégiai jelentőségű vállalattá nyilvánította a Malt.