Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A többmilliárdos állami, tanulmányok és közvélemény-kutatások készítésére szóló megbízása mellé újabb megrendeléseket kapott a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a vele személyi átfedést mutató és azonos székhelyen bejegyzett Strategopolis Kft. Az új munkákat úgynevezett kis értékű (25 millió forint értékhatár alatti) közbeszerzéseken nyerték el, melyek ajánlattételi felhívását nem kell nyilvánosan meghirdetni az ajánlatkérőknek, csak az eredményről kell hirdetményt közzétenni.

A Századvég Gazdaságkutató 24,5 millió forint plusz áfáért készíthet tanulmányt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. befektetési stratégiájának kialakításához - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Helyzetelemzést kell készíteni az MNV jelenlegi portfóliójának felmérése, elemzése alapján iparágak szerint. Nemzetközi vagyongazdálkodási stratégiákat kell bemutatni legalább két euróövezeti és egy nem uniós, fejlett gazdaság példáján keresztül. Be kell mutatni azon iparágakat, melyekben a vagyonkezelő aktívabb részvétele (közvetlen vagyonkezelés) szükséges, illetve amelyekben kisebb szerep lenne indokolt. Javaslatot kell tenni a megfelelő vagyonportfólió kialakításának módjára is.

Az MNV karácsony előtt, december 23-án írta alá a szerződést a Századvéggel. A megbízást hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzéssel nyerte el, amelyre a legalacsonyabb és egyben a legmagasabb árajánlatot is a Századvég adta, nettó 24,5 millió forintot. Az MNV a szerződés értékét előzetesen nettó 24,99 millió forintra becsülte - ez éppen alatta marad a 25 milliós értékhatárnak, ami fölött nyilvános ajánlattétellel induló közbeszerzést kellene lebonyolítani. A közbeszerzési tájékoztató szerint a nyertes mellett még két cégnek küldtek ajánlattételi felhívást, az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft.-nek és a DFT Hungary Kft.-nek.

A közbeszerzéseken (melyeken az állami és uniós pénzeket költik el a közbeszerzési törvény szabályai szerint az ajánlatkérők) a nemzeti eljárásrendben lehet ilyen kis értékű - szolgáltatás és áru beszerzésénél 25-25 millió, míg építési beruházás megrendelésénél 150 millió forintig - nyilvános hirdetmény közzététele nélküli eljárást lebonyolítani, e fölött csak rendkívül indokolt esetben van lehetőség nem nyilvános ajánlattétellel induló eljárásra. Ezen eljárásfajta bevezetését a kis- és középvállalkozások közbeszerzéseken való helyzetbe hozásával indokolta a Fidesz-kormány. Ekkor az ajánlatkérőnek elég három, általa kiválasztott kkv-t felhívni ajánlattételre.)


A Századvég Gazdaságkutató rendszeresen dolgozik a Fidesz országgyűlési frakciójának is, a legutóbb például tavaly júliusban nettó 23,7 millió forintos szerződést kötöttek három felmérés (egyenként legfeljebb 50 oldalas vagy 100 ezer karakteres) elkészítésére a 2014-2020-as EU forrásallokáció hazai programozási feladatairól, azok teljesüléséről, előrehaladásáról. A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja 2013 áprilisában is megállapodott (szintén 25 millió forint alatti közbeszerzésen) a Századvéggel nyolc, gazdaságpolitikai témakörökben készülőt kutatásokra és azok alapján tanulmányok elkészítésére, nettó 23,92 millió forintért.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nyílt közbeszerzésén egy konzorcium tagjaként nyert tavaly februárban a Századvég Gazdaságkutató Zrt.: a 2014-2020-as gazdaságfejlesztési operatív programok ex-ante értékelésére és stratégiai környezeti vizsgálatára nettó 75 millió forintért - az Equinox Consulting Kft.-vel és a KPMG Tanácsadó Kft.-vel közösen.

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, vékony - cégjegyzésre jogosult, kettős - fb-tag, zöld - jogelőd/jogutód)

A Strategopolisnak is új szerződést hozott december

A Strategopolis Kft. 2013 decemberében a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel (KIFÜ) állapodott meg üzleti elemzésre, tanácsadásra nettó 24,52 millió forintért. A szerződés előzetesen becsült értéke nettó 24,7 millió forint volt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítása alatt álló, 2010 decemberében létrehozott KIFÜ a "fejlesztéspolitikai adatbázis és információs rendszer további alkalmazási területeinek részletes feltérképezésére" vár tanácsokat. A beszerzést az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében uniós forrásból is finanszírozzák. Ezen a 25 millió forint alatti közbeszerzésen a Strategopolis mellett az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft.-nek és a szegedi EPD Tanácsadó Kft.-nek küldtek ajánlati felhívást.

A Strategopolis dolgozik az Emberi Erőforrások Minisztériumának is (EMMI), a civil szervezetek működési környezetének javítása című kiemelt projekt megvalósítása keretében közvélemény-kutatást készít nettó 8,4 millió forintért. A szerződés értékét előzetesen 12 millió forintra becsülte az EMMI, a nyertessel 2013 októberében kötöttek szerződést. A projekt az Államreform Operatív Program egyik kiemelt projektje, így ezt a szerződést is ennek keretében finanszírozzák. Ezen közbeszerzésen volt ugyan még egy ajánlattevő a Strategopolis mellett, a közösen pályázó Civil Partner Nonprofit Kft. és Socio-Balance Piackutató Kft., de ajánlatukat az EMMI érvénytelenné nyilvánította.

A Strategopolis is szakért a parlamenti Fidesz-frakciónak, a legutóbb 2013 májusában állapodtak meg négy tanulmány elkészítésére, Negyedéves Magyarország - Imázs Monitoring címmel politikai helyzetelemzések elvégzésére, nettó 19,8 millió forintért, szintén hirdetmény nélküli közbeszerzést követően. Ezen ajánlati felhívást küldtek még a Nézőpont Elemzőintézet Nonprofit Kft.-nek és a Corporate Values Kft.-nek.

Három év alatt nettó 3,7 milliárd forint

A Századvég Gazdaságkutató a Strategopolisszal és a Századvég Politikai Iskola Alapítvánnyal konzorciumot alkotva 2011-tól 2014 végéig összesen nettó 3,723 milliárd forintért (plusz 27 százalék áfa) készít kutatásokat, tanulmányokat és ad szakpolitikai tanácsokat a kormányzatnak, a megrendelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), de a Miniszterelnökség is részt vesz az elvégzendő feladatok szakmai tartalmának meghatározásában, illetve az elvégzett feladatok ellenőrzésében.

A Századvég Gazdaságkutatót 2010. március végén hozta létre Giró-Szász András politológus, most kormányszóvivő és Heim Péter közgazdász, aki jelenleg 66 százalékos tulajdonosa a cégnek. A 34 százalékos tulajdonos Bódi Gábor Imre, akit egyébként idén augusztusban nevezett ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökének, miután júliusban a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. tulajdonában lévő, államigazgatási informatikai fejlesztésekkel és üzemeltetéssel foglalkozó Kopint-Datorg Kft. ügyvezetője lett.

A Strategopolis Kft.-t stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó cégként 2006-ban alapították, ügyvezetője és egyik tulajdonosa 2011 szeptemberéig Giró-Szász András volt. Többségi tulajdonosa 2013 júliusáig Heim Péter volt, azóta Bódi Gábor Imre, míg a kisebbségi üzletrész-tulajdonos Molnár Norbert Imre, a Századvég Gazdaságkutató gazdasági ügyintézője. Az ügyvezetői posztot Várkonyi Gáspár tölti be, aki 2013 júliusáig a Századvég Gazdaságkutató gazdasági igazgatója volt.

A Századvég Gazdaságkutató nettó árbevétele 2012-ben 936 millió forintra nőtt az előző évi 210 millióról, míg a Strategopolisnak 281 millióra bővült a 2011-es 153 millióról - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

A konzorciumtárs Századvég Politikai Iskola Alapítvány oktatással, lap- és könyvkiadással foglalkozik. Az azonos című folyóiratot és szellemi műhelyt 1985-ben alapította Stumpf István politológus, volt miniszter, jelenleg alkotmánybíró. Az alapítvány bevétele 2012-ben 895 millió forintra nőtt az előző évi 379 millióról, az alapítványról bővebben itt olvashat.