Megállapodott Kanye West és az Omega együttes a Gyöngyhajú lány című sláger felhasználásáért járó összegben - írta a lap, amely szerint az amerikai rapsztár hozzávetőleg 10 millió forintot fizethetett.

Tavaly májusban az Omega tagjai a rajongóktól értesültek arról, hogy a Gyöngyhajú lány című számuk is szerepel Kanye West új dalában. A 21-szeres Grammy-díjas amerikai rapsztár Yeezus című új albumát harangozta be a New Slaves című felvétellel, amelyben 1 perc 26 másodpercen át hallható az 1969-es Omega-sláger.

Az amerikai énekes albuma tavaly június 18-án került boltokba, de a lemezt forgalmazó Universal Music a magyar sláger ügyében nem tett lépéseket, ezek után a hangfelvétel jogtulajdonosa, a Hungaroton, közvetítő segítségét kérte. Szerencsénkre az USA-beli partnerünk, a Naxos el tudott járni a vitás kérdés rendezésében, és olyan összegben sikerült megállapodni, mely az esetleges peres úton való rendezés esetén a maximális, amerikai törvényeknek megfelelő juttatással hasonló nagyságrendű - mondta a Blikknek Porkoláb Péter, a Hungaroton vezetője, aki arról nem bocsátkozott részletekbe, hogy ez az összeg pontosan mekkora.

A lap pedig becsült. A szerzői és az előadói jogdíjakat ugyanis nemzetközi megállapodások szabályozzák. A teljes nagykereskedelmi bevétel 10-10 százalékát szokás erre szánni, méghozzá másodperc-arányosan. A külföldi jogdíjbevétel ügyintézéséért pedig 10 százalékos kezelési költséget számít fel a közvetítő. Ez alapján az Omega 1969-es tagjai, továbbá a dal szerzői együttesen 10 millió forintot kaphattak a Gyöngyhajú lányért. Nem cáfoljuk, hiszen az összeg nagyságrendileg kikövetkeztethető, de abban állapodtunk meg a szerzőkkel, hogy bevételről nem nyilatkozunk. Az Omega elégedett a megállapodással - közölte Trunkos András, az együttes menedzsere.