Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Ferencvárosi Torna Club (az egyesült, nem csak a fociklub) tavaly a közhasznúsági jelentése szerint összesen 2,79 milliárd forintnyi támogatásból gazdálkodhatott. Ebből 1,369 milliárd még az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) 2013-ban kapott összeg, amelyből abban az évben egy forint sem került felhasználásra. Ebből 500 millió forint a sportszakmai többletfeladatok ellátását szolgálja, míg 870 millió forintot adósságkonszolidációra fordíthatnak - írja az mfor.hu.

Az Emmi emellett még 910 millió forintot adott 2014-ben is az FTC-nek, egyszer 310 milliót, amelyet hiába folyósítottak tavaly, egy forint nem került felhasználásra. A másik, 600 millió forintos részletet viszont teljes egészében elköltötték a Népligeti Sporttelep fenntartására, a telepen dolgozók munkabérére, a sportpályák felújítására, valamint a telep fenntartásához szükséges közüzemi díjakra, biztosítási költségekre.

Az FTC-nek tavaly két önkormányzati költségvetésből is juttattak néhány millió forintot. A XI. kerületi Önkormányzat 50 millióval támogatta az egyesületet, míg a Fővárosi Önkormányzat 15 milliót utalt.

A költségvetési források mellett két gazdálkodói szervezettől is érkezett tavaly támogatás az FTC-hez. Az egyik támogató az Opal Tartálypark Zrt., mely tavaly 350 millió forintot adott az egyesületnek, ezt az összeget teljes egészében fel is használták. A cég egy évvel korábban 260 milliót adott a Fradinak. Az Opal Tartálypark Zrt. tulajdonosa a Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetsége, amelynek tagjai között lényegében a hazánkban működő összes releváns energiai társaság szerepel a Mol-tól kezdődően a Magyar Telekomon át a GDF Suezig - írja a portál.

Mellette a Hungarocontrol Zrt. is támogatta az egyesületet, tavaly 46 millió forintot adott (2013-ban ez 50 millió forintot jelentett).

Az ősi riválisnak csak a fele jut

Az Újpesti Torna Egylet tavaly összesen 1,88 milliárd forintos támogatást kapott, amelynek döntő része ebben az esetben is közpénznek nevezhető. Itt azonban nem áll rendelkezésre részletes kimutatás, így a támogatókat csak nagyobb kategóriák szerint lehet beazonosítani. (Az összeg több mint a duplája az előző évi 875 millió forintos támogatási bevételének.)

Az Emmi az UTE-t is támogatta tavaly, 724,8 millió forinttal, ami alig 150 millióval haladja meg a TAO-pénzből származó összegek 587 millióját. Az önkormányzatoktól az egyesület 228,8 millió forintot kapott, a küldő fél a IV. kerületi és a fővárosi önkormányzat lehetett. A szakszövetségek 143,1 millióval támogatták az Újpestet, miközben a magánszemélyek által adott összeg alig marad el ettől, 137 millió forint érkezett tőlük az egyesülethez - írja az mfor.hu.