A Napi Gazdaság cikke

A közoktatási tankönyvek és nyelvkönyvek forgalma tavaly az előző évi 4 százalékos csökkenés után 4 százalékkal, 17,3 milliárd forintra bővült, ami az összes magyarországi könyvértékesítés negyedét teszi ki - legalábbis a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők
Egyesülésének a kiadók önbevallása alapján készült összesítése szerint. A tankönyvek piaca valójában évek óta szűkül, elsősorban a gyermeklétszám csökkenése, a tartós könyvek elterjedése és a 2007-től változatlan mértékű állami tankönyvtámogatás miatt - hangsúlyozta Safranek.

Az állam minden gyerek után 1000 forintot és a rászorulók ingyenes tankönyvellátásához további 10 ezer forintot biztosít. Az ezen felüli részt az iskoláknak, illetve fenntartóiknak kell kiegészíteni, erre azonban egyre kevésbé képesek és inkább kevesebbfajta tankönyvet rendelnek - mondta az elnökhelyettes. Az idén eddig 1 198 096 diák részesült általános, 1000 forintos tankönyv-ellátási hozzájárulásban és 513 681 fő az ingyenes tankönyvellátás keretében 10 ezer forintos állami támogatásban - tájékoztatta lapunkat az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). A pontos adatok az októberi 1-jei tényleges statisztikai létszám alapján derülnek ki, de jóval hatmilliárd forintot meghaladó kiadással számol a tárca.

A legtöbbe, 25-30 ezer forintba egy 9. osztályos diák tankönyvei kerülnek, az ötödikeseké és hetedikeseké pedig 13-17 ezer forintba. (Ezekben az évfolyamokban a diákok számára több új tantárgy könyveit és több évig használt atlaszait, albumait kell megvásárolni.) Safranek tapasztalatai szerint az iskolák a továbbtanulás szempontjából kevésbé hangsúlyos (például a természettudományos) tantárgyak könyveiből rendelnek kevesebbet, sőt egyes "töltelék" órák, mint az ének-zene vagy az etika oktatásához esetenként semmilyen kiadványt nem használnak. A nyelvkönyveket pedig gyakran a tankönyvcsomagon kívül, könyvesboltban, teljes áron vásároltatják meg a diákokkal, illetve szüleikkel.


A közismereti tankönyvek átlagára tavalyhoz hasonlóan idén is 1000 forint körül alakul (a szakkönyveké 1800 forint körül). A tankönyvpiac rendjéről szóló törvény 2008. január 1-jétől hatályos módosítása szerint a Központi Statisztikai Hivatal által az előző naptári évre közzétett ipari termelői árindex száz százalékáig lehetséges a tankönyvár arányos emelése. A 2007-es (hiszen az idei könyveket tavaly kellett megrendelni) árindex 0,2 százalék volt, ami gyakorlatilag nem tette lehetővé az áremelést - tudtuk meg az OKM-től. (A tankönyvárak az előző tanévben 4 százalékkal emelkedtek. A jogszabály és az árlimit betartását az garantálja, hogy az elektronikusan nyilvántartott közoktatási tankönyvjegyzékre automatikusan nem kerül fel az a tankönyv, azaz nem fogadja be a rendszer, amelynek ára meghaladná az árhatárt.


Néhány kis példányszámban rendelt kiadványtól eltekintve nem várható csúszás a tankönyvek idei kiszállításában. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is az iskolákban lesz a rendelt mintegy 12 millió tankönyv és munkafüzet 99 százaléka szeptember 10-15-ére, amikor is ténylegesen elkezdődik az oktatás - mondta lapunknak Safranek László, a kamaraként működő Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) elnökhelyettese, a piacvezető terjesztő Suli-Könyv Kft. ügyvezetője.

A Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. is időben elkészült az idei tanévre kínált összes, 2500-féle kiadványának megjelentetésével, ezeket e héten kiszállítják a terjesztők, így az első tanítási napon már használhatják a diákok - jelentette be Jókai István, a legnagyobb, 33 százalékos piaci részesedéssel bíró kiadó vezérigazgatója. (Az egykori állami cég 2009 januárjától már teljes egészében magántulajdonban működik, 95,99 százalékban a finn Sanoma Learning and Literature-csoporthoz tartozó NTK-Perfekt Zrt. érdekeltségébe tartozik, a fennmaradó rész pedig dolgozók és magánszemélyek tulajdonában van.) Az iskoláknak már tavaly február végén le kellett adniuk az idei tanévre szóló rendeléseiket, de azóta pótrendelést is adhattak a kiadóknak.