Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nőtt az eladott e-matricák darabszáma, az ebből származó első féléves bevétel már csaknem bruttó 42 milliárd forint volt. A tavalyi első féléves adatokhoz képest 8,3 százalékkal több matricát adtak el idén, ami közel 10 százalékos bevételnövekedést eredményezett - derül ki a NÚSZ közleményéből. Mivel az úthasználati jogosultság árai és feltételei nem változtak, a növekedés hátterében a forgalombővülés áll.

Az autósok egyre tudatosabban vásárolják meg az úthasználati jogosultságot: csökkent az ad-hoc vásárlások aránya és nőtt a hosszabb érvényességi idejű matricavásárlások aránya. Kiemelkedő bővülés jellemezte a megyei e-matricák eladását. Idén eddig 190 ezerrel több megyei e-matricát váltottak, mint tavaly.

Továbbra is a Pest megyei matricából fogy a legtöbb, 901 ezer autós vásárolt itt úthasználati jogosultságot, ami magasan kiemelkedik az őt követő Fejér, illetve Győr-Moson-Sopron megye 169 és 111,5 ezres eladási darabszámától.

Megyei szinten a legnagyobb növekedést a Baranya megyére érvényes e-matricák érték el, negyedével nőtt az eladásszám, míg az ezt követő Zala megyében a növekedés csaknem 20 százalékos volt. (Egyre nehezebb megúszni az autópályás büntetést.)

A külföldi úthasználók aránya már a turisztikai főszezon előtt elérte a 35 százalékot, 2,34 millió eladás történt külföldi felségjelű járműre, ami 10 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Legtöbbet a román és német felségjelű autók használják a fizetős útszakaszokat, mindkét csoport a külföldi eladások ötödéért felel. A közlemény megjegyzi, hogy Burundiból és Szváziföldről több mint 40, a Holland Antillákról pedig 18 autó vette igénybe a fizetős úthálózatot.