A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Júliustól kötelező zöld közbeszerzési eljárást lefolytatniuk a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó szerveknek, a központosított közbeszerzésre feljogosított szervezetnek (Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, KEF), a közalapítványoknak és az állami tulajdonú szervezeteknek az uniós közbeszerzési értékhatárokat elérő vagy meghaladó, külön rendeletben meghatározott termékek, szolgáltatások vásárlása, illetve építési beruházások megvalósítása esetén − derül ki a kormány rendeletének tervezetéből, amelyhez január 25-ig lehet észrevételeket tenni a kormany.hu portálon. Ezen termékek a papíripari cikkek; az irodatechnikai berendezések, irodaszerek és informatikai eszközök; a bútorok; a gépjárművek; a gépjármű-üzemanyagok; a tisztítószerek és takarítási szolgáltatás; a kommunikációs eszközök (telefon); a szállítási szolgáltatások; az étkeztetési szolgáltatások; és egyéb szolgáltatások − mint például a szennyvízzel kapcsolatos, a hulladékszállítási, -kezelési, és -ártalmatlanítási, a köztisztasági hulladékszállítással, a szennyezett talajjal kapcsolatos szolgáltatások, valamint a szeméttelep üzemeltetése.

A szervezetek más termékek és szolgáltatások beszerzésére önként választhatják a zöld szempontok érvényesítését közbeszerzéseikben, mint ahogy más intézmények és cégek is önként csatlakozhatnak a zöld közbeszerzéshez. (Az önként csatlakozók kedvezményt kapnak, a hirdetmények feladásához kapcsolódó ellenőrzés díjából 50, míg az eredményről szóló tájékoztató ellenőrzési díjából 30 százaléknyit.)

Zöld közbeszerzés az az eljárás, amelyben az ajánlatkérő figyelembe vesz valamilyen környezetvédelmi, fenntarthatósági vagy energiahatékonysági követelményt, szempontot, vagy különböző környezetbarát megoldások alkalmazását írja elő. Zöld szempontot az eljárás öt elemében érvényesíthet: a közbeszerzési műszaki leírás, a kizáró okok, az alkalmassági követelmények, az értékelési szempontok és a szerződési feltételek között. A kormányzati és állami szerveknek − az uniós értékhatár fölötti eljárásaikban − a felsorolt öt elemből legalább négyben kell környezetvédelmi szempontot figyelembe venniük, míg a KEF-nek és az önként csatlakozóknak mind az ötben.

A zöld közbeszerzés többletadminisztrációt is jelent az ajánlatkérőknek, hiszen az előkészítéstől az ajánlatok értékeléséig az eljárás több szakaszában is biztosítania kell a "környezetvédelmi szakértelem rendelkezésre állását". A kormányzati és állami szerveknek zöld közbeszerzési szabályzatot is kell készíteniük, amelyben meg kell határozni azt is, hogy hogyan vonnak be környezetvédelmi szakértelmet az eljárások előkészítésébe.

A központi beszerző szervezetnek, a KEF-nek az úgynevezett kiemelt termékek (kommunikációs eszközök, információtechnológiai rendszerek, irodatechnikai berendezések, irodabútorok, papíripari termékek, irodaszerek, gépjárművek és üzemanyagok) központosított közbeszerzéseinél kell a zöld közbeszerzés szabályai szerint eljárni.

Az ár nem lehet kizárólagos értékelési szempont

Az ilyen közbeszerzéseknél kizárólag az összességében legelőnyösebb ajánlatot hirdethetik ki győztesnek (az ár nem lehet egyedüli értékelési szempont). Legalább egy értékelési részszempontnak környezetvédelminek kell lennie. Az eljárás nyomán kötött szerződésnek is tartalmaznia kell környezetvédelmi feltételt. Ilyen feltétel lehet a dematerializáció (papír helyett elektronikus adathordozó alkalmazása), a környezetbarát csomagolóanyagok használata és a hulladék begyűjtése, a keletkező inert (nem lebomló) hulladék feldolgozásra vagy átadása, az építési-bontási hulladék újrafelhasználása, a csökkentett anyag- és energiafogyasztás, a csökkentett károsanyag-, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátás, a keletkező hulladék vagy veszélyes hulladék mennyiségének csökkentése, a várható ártalmas fizikai hatások (zaj, rezgés, sugárzás, elektromágneses tér) csökkentése, a várható levegő-, víz-, talajszennyezés csökkentése vagy korlátozása, valamint az ipari melléktermékek, másodnyersanyagok újrahasznosítása − áll a rendelettervezetben.

Nem kell e rendelet szabályait alkalmazni, ha az ajánlatkérők a védett foglalkoztatóknak minősülő szervezetek számára írnak ki közbeszerzést.