A Közgép Zrt., a Magyar Aszfalt Kft. és a West Hungaria Bau Kft. konzorciuma nettó 3,8 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a megbízást a győri Dunakapu tér átalakítására. A cégeknek jövő szeptember 30-ra kell elkészülniük a rendezvénytérrel és az 1,75 milliárdos hitelből készülő mélygarázzsal, szilveszterre pedig a sétálóövezettel. Bolla Péter polgármesteri kabinetfőnök azt mondta a lapnak, a városvezetés szerette volna jövő júniusra átadni az első fázist, de erre a régészeti feltárások elhúzódása miatt nem volt mód. A feltárás során megtalált romok "érdemben nem befolyásolják" a mélygarázs terveit.

Egymilliárddal többe kerül, mint tervezték

A győri önkormányzat a tulajdonában lévő Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. júniusban írta ki a közbeszerzést a Dunakapu tér és a Móricz Zsigmond rakpart-korzó környezetének teljes felújítására, valamint egy 230 jármű befogadására alkalmas, 9300 négyzetméteres mélygarázs építésére − írta korábban lapunk. A kiírás szerint beruházás finanszírozására rendelkezésre álló − tartalék nélküli − keret nettó 2,65 milliárd forint volt, ebből a térburkoláshoz használt kő értéke várhatóan mintegy 338 millió forintot tesz ki.

A pályázóknak szigorú követelményeknek kellett megfelelniük, többek közt az építési referenciákon túl rendelkezni kellett az elmúlt három év átlagában 80 dolgozóval, évente legalább négymilliárd forint nettó árbevétellel és a három évben összesen kétmilliárd forint közbeszerzés tárgya (térrendezés, mélygarázsépítés) szerinti bevétellel, valamint káreseményenként 500 millió forint mértékű építési-szerelési felelősségbiztosítással.

A helyhatóság többévi előkészítő munka után indította el Győr egyik legpatinásabb, évszázadok óta a helyi vásároknak és piacnak is otthont adó terének rekonstrukcióját. Egy többfunkciós rendezvényterületet akarnak kialakítani, ahonnan gyalogosan minden irányba jól megközelíthető a történelmi belváros és megoldja a parkolási gondokat is. A Dunakapu tér az egykor itt állt vár vízi kapujáról kapta a nevét, a teret eredeti középkori formájában, az építészeti és régészeti értékeket megőrizve állítják helyre (Napi Gazdaság, 2012. március 22.).