Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalat árbevétele tavaly 4452 milliárd forintra nőtt, az egy évvel korábbi 1606 milliárd forintról, az Alstom francia gépipari konszern erőművi és áramelosztó berendezéseket gyártó üzletág (Power and Grid) integrációja és az ezzel kapcsolatos átszervezés, valamint a kapcsolódó egyszeri árbevételnövekedés következtében - mondta Joerg Bauer, a General Electric (GE) magyarországi leányvállalatának elnöke.

Ennek eredményeként a mintegy tíz üzleti területen tevékenykedő magyarországi leányvállalat adófizetési kötelezettsége a 2014-es, mintegy 63,96 milliárd forintról 585,35 milliárd forintra emelkedett a konszolidált, nem auditált adatok szerint. Ezzel párhuzamosan a magyar cég adózás előtti eredménye 304,32 milliárd forintról 4415 milliárd forintra ugrott - mondta Bársony Farkas, a GE Hungary Kft. adózásért is felelős ügyvezető igazgatója.

Miközben a kiemelkedő volumenű nemzetközi akvizíció, valamint a vállalatcsoport - szakszervezetekkel egyeztetése alatt álló - szerkezetátalakítási terve két év alatt 6500 munkahely megszüntetésével járhat Európában, addig Magyarországon az átszervezés mindössze 40 dolgozót érinhet, akik többségének a GE más magyar gyáregységeiben ajánlanak fel munkalehetőséget.

A cég évente mintegy 30 milliárd forintot fordít beruházásra és az elmúlt években több stratégiai beruházást indított Magyarországon. Ezek a GE magyarországi jelenlétének további bővítését szolgálják. Például a GE tavaly 1,67 millió forint értékű befektetéssel fejlesztette a repüléstechnikai üzletágának veresegyházi gyárát, az egészségügy üzletág pedig több mint 11 milliárd forint értékű beruházás keretében egészségügyi informatikai alkalmazást fejleszt a Szegedi Tudományegyetemmel, a Pannon Egyetemmel, valamint a Nemzeti Onkológiai Intézettel közösen. A cég emellett további hazai egyetemekkel is együttműködik más szakmai területeken.

Az organikus növekedés, valamint a cég 1200 magyar beszállítója (elsősorban kkv-k) számának és az általuk beszállított termékek és szolgáltatások körének bővítése mellett, a GE főként a minél nagyobb hozzáadott értékkel járó fejlesztésekre koncentrál. A vállalat célja az, hogy tevékenységek szerint szervezett, integrált klasztereket hozzon létre, amelyek egyesítik működésének egyes szegmenseit - mint például a műszaki és digitális képességek - az oktatási intézményekkel, kkv-kal, egyéb helyi partnerekkel és a start-up vállalatokkal kialakított együttműködésekkel és illeszkednek a GE digitális stratégiájába.

A Forbes 2015-ös toplistáján a világ 9. legértékesebb vállalataként rangsorolta a GE-t, amely 175 országban van jelen és több mint 350000 munkavállalót foglalkoztat világszerte. A GE 1989 vége óta működik Magyarországon, a Figyelő Top 200 2014-es kimutatása szerint Magyarország harmadik legnagyobb vállalata, továbbá a második legnagyobb exportőr az országban. A magyarországi cég több mint 10000 munkavállalóval, 12 gyárral, 5 K+F központtal, 3 regionális üzleti központtal kiemelt szerepet tölt be a GE közép- és kelet-európai régiós cégcsoportjában. A vállalat ipari termelésének 99 százaléka exportra kerül, a magyar kormány 2012 végén stratégiai együttműködési megállapodást kötött az amerikai konszernnel.