A megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer hazai kiépítésére kiírt, gyorsított közbeszerzési eljárás kapcsán eddig 36 cég jelezte részvételi szándékát. Ez a szám akár még tovább is növekedhet, hiszen a vonatkozó hirdetmény tartalmának pontosítása miatt az eredeti jelentkezési határidő október 10-ére módosult - tájékoztatott a kiíró Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. - a Kormány szeptember 14-i határozatában foglaltaknak megfelelően - szeptember második felében hirdetmény közzétételével induló, gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer hazai kiépítésére. A társaság erre valamennyi olyan gazdasági szereplőtől ajánlatot vár, amely a részvételi felhívásban megfogalmazott pénzügyi és műszaki alkalmassági kritériumoknak megfelel.

A választott eljárási formára vonatkozó szabályozás szerint a felhívás feladásától számítva legalább tíz napot kell adni a potenciális ajánlattevők számára, hogy részvételi szándékukat jelezzék. Az eljárást megindító, az Európai Unió hivatalos lapjának közbeszerzési mellékletében szeptember második felében megjelent hirdetmény tartalmának többszöri módosítását követően azonban az eredetileg meghatározott részvételi határidő későbbre, október 10-ére tolódott. A tender iránti érdeklődés intenzitását mutatja, hogy eddig 36 cég kérte el a jelentkezés elkészítéséhez szükséges kiegészítő iratokat.

Ami a további menetrendet illeti, a részvételi jelentkezések értékelését követően az ajánlattételi felhívás megküldésére (az érvényes részvételi jelentkezést benyújtó, alkalmasnak minősített jelentkezők részére) a tervek szerint október 19-én kerül sor. Az ajánlattevőkkel lefolytatandó tárgyalások lezárása, valamint a végleges ajánlattételi határidő és az eljárás eredményéről szóló döntés november második felére tehető. A nyertes ajánlattevővel való szerződéskötés december első felében esedékes.

A közbeszerzésről általánosságban elmondható, hogy technológia-semleges, vagyis nem részesíti előnyben a jelenleg ismert technológiai megoldások egyikét sem. Fontos kitétel, hogy az ajánlattevőknek az elektronikus útdíj rendszer teljes körű implementációjára kell ajánlatot tenniük (tervezés, fejlesztés, beüzemelés, a bevezetés támogatása az első évben, infrastruktúra-támogatás 2022. október 31-ig), amely magában foglalja a díjszedési és díjellenőrzési funkciókat. Kiemelendő, hogy az eljárás előkészítési fázisának záróakkordjaként az ÁAK augusztus végén piac- és helyzetfelmérést tartott a potenciális ajánlattevők körében. Ennek során a megkérdezettek mindegyike úgy nyilatkozott, hogy reális esélyét látják a 2013. július 1-jei indulási határidő betartásának.