Akár már január elején lezárulhatnak a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. megvételéről szóló tárgyalások. A jelenleg végelszámolási stádiumban levő pénzintézet 49 százalékos - állami tulajdonban levő - pakettjéért 25 millió eurót, azaz 7,5 milliárd forintot kínálnak ír-svéd befektetők - jelentette be a pénzintézet többségi tulajdonosa, Töröcskei István. Szavai szerint a vételi szándék komolyságát az orosz-izreali Alfa Bank bankgaranciája támasztja alá.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét december 5-én visszavonta az MNB és elrendelte végelszámolását. Az akkori bejelentés szerint a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését. December 8-án pedig kiderült, hogy Töröcskei lemondott az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatói posztjáról. Az ügyben döntés még nem született.

A vevőkről többet nem mondott. Ha 100 százalékos tulajdonossá válnának, akkor kész vagyok megválni 51 százalékos pakettemtől - mondta a magyar milliárdos. Töröcskei szerint a vevőjelöltek a vételár kifizetése mellett hajlandóak lennének további tőkepótlásra is, így biztosítható lenne a pénzintézet működőképessége.

A 0,2 százalékos piaci részesedéssel rendelkező kisbankért tavaly egy orosz befektető is jelentkezett - a velük kötött megállapodás most is érvényben van -,  de az ukrajnai konfliktus meghiúsította a tranzakciót. ( Az oroszok első lépcsőben 3 milliárdot fektettek volna a Széchenyi Bankba, majd ezt követően újabb 6 milliárdot.)

Az idén komoly bajba került bank egy éve még a magyarországi Raiffeisen Bank megvételéről tárgyalt - erősítette meg a januárban megjelent híreket Töröcskei. A pénzintézetet 1 euróért vették volna át, de ehhez további 400 millió eurós kötelezettségvállalás társult volna. Ez utóbbi finanszírozására tengerentúli befektetők mutattak hajlandóságot. Az ügylet végül a tárgyalások hírének kiszivárogtatása miatt futott zátonyra a bankvezető szerint.

A Széchenyi Bank megroppanásának egyik oka is ez a tervezett tranzakció volt. Sokba kerületk ugyanis a tanácsadók. A pénzintézet megmentése szerinte mindössze 1,5 milliárd forint hosszú lejáratú hitellel biztosítható lett volna, de az állami tulajdonos erre már nem volt hajlandó. A bukás okai között említette az állam által delegált banki vezetők és a menedzsment közt kialakult feszültséget, és bizonyos döntési hatáskörök hiányát.

A bank operatív irányításában ugyanakkor nem vett részt. A Napi.hu kérdésére, miszerint a Simicska Lajossal való üzleti kapcsolata is befolyásolhatta-e a kormánnyal való viszony megromlását, nem tudott egyértelmű választ adni. A Fidesz-közeli nagyvállalkozóval ugyanis minden üzleti kapcsolatot megszakított akkor, amikor az ÁKK Zrt. elnökévé választották. Én vagyok most a "rossz" - ismerte el és ezzel az elmúlt hónapokban  felerősödött személye elleni támadásokra utalt.