A lapnak az Erste elismerte: a tulajdonrész megvásárlásával kapcsolatos folyamatban kisebb késés van, ahogy ezt a kormányzati képviselők, illetve múlt héten az Erste-csoport vezérigazgatója, Andreas Treichl is elmondta, de hangsúlyozták, hogy nincs fennakadás. Elmondták, hogy a vételt meglapozó átvilágítás jelenleg is zajlik, amelyhez az Erste minden szükséges információt és adatot biztosít.

A lap felidézte: felmerült, hogy a késedelem mögött az EBRD kifogásai állnak, amiért a kormány újabb banki befizetésekkel kártalanítja a Quaestor ügyfeleit, amivel újabb jelentős terhet kap az iparág. Noha ez nem akasztotta meg a folyamatot, látszólag feszültségeket okozott.

Anthony Williams, az EBRD külkapcsolati vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta: figyelemmel kísérik a kérdést, több alkalommal is jelezték aggályaikat a kormánynak, és egy olyan megoldásban reménykednek, amelyik megfelel a szándéknyilatkozat szellemiségének. Az aggodalmak megbeszélésének az is aktualitást ad, hogy éppen a napokban jár le a szándéknyilatkozat aláírását követő hat hónap, amikor is a felek áttekintik a vállalások teljesülését.

A felek elkötelezettek, hogy idén megállapodás szülessen - jegyezte meg az Erste. Ezt megerősítette Williams és a Miniszterelnökség is, ahol hozzáfűzték, hogy az Erste-részesedés megvásárlásával kapcsolatos szakértői egyeztetések a közreműködő felek által elfogadott ütemezés szerint haladnak. A kormány azon van, hogy a tranzakciót a következő hónapokban, de legkésőbb idén le lehessen zárni - írta a lap.