Petíciót adtak át a trafikkárosultak néven szerveződött mozgalom képviselői kedden a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM). A Németh Lászlóné miniszternek címzett petícióban a dohánykereskedelmi koncessziós pályázat veszteseiből szerveződött mozgalom tagjai azt kérik: hozzák nyilvánosságra a tender összes nyertes és vesztes pályázatát, "a döntéskor figyelembe vett, de a kiírásban nem szereplő" szempontrendszert, valamennyi feljegyzést, jegyzőkönyvet a pályázat elbírálásáról, továbbá a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. döntéselőkészítő anyagait, az elbírálásban részt vevő személyek, szakértők és tisztségviselők névsorát.

A petíciót a fejlesztési tárca áttekinti, és a benne foglaltakra rövid időn belül eljuttatja hivatalos válaszát a benyújtókhoz - reagált a petícióra az NFM.

A petícióban megfogalmazták: a pályázati anyagok nyilvánosságra kerülése után más szakmai szervezetek és szakértők bevonásával megvizsgálják, hogy volt-e olyan nyertes pályázat, amely nem felelt meg a kiírásnak, ez esetben minden rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőséget kihasználnak.

Nonszensz az árrés utólagos felemelése

Szabóné Szabados Katalin dohánykereskedő, a petíció egyik átadója a helyszínen újságíróknak elmondta, hogy nem pályázott, mert úgy vélte, az akkori árrésből nem lehetett volna trafikot működtetni. A mostaniból viszont már lehetne - jegyezte meg Szabóné, hozzátette: a nyertesek listája alapján úgy látják, hogy nem a szakma, hanem bizonyos érdekkörök szempontjai alapján történt a nyertesek kiválasztása. Egyben nonszensznek nevezte az árrés utólagos felemelését. (A dohánytermékeknél eddig alkalmazott 3-5 százalék helyett 10 százalékra emelnék a monopolizált dohánytrafikok kiskereskedelemi árrését, ezt Orbán Viktor kérésére tovább emelnék 12 százalékra.)

Szabóné Szabados Katalin hangsúlyozta, hogy a petíció átadását az első lépésnek szánják.

A szervezők tájékoztatása szerint mintegy 50-en jöttek el a petíció átadására, szándékosan nem érkeztek nagy tömeggel, viszont állításuk szerint a Facebookon szerveződő mozgalomhoz az ország különböző részéből már több ezer ember csatlakozott. A mozgalom szervezője, Szabóné Szabados Katalin kiemelte, hogy nem politikai érdeket képviselnek, hanem egyéni érdekekről, sorsokról van szó.

Az adatok kiadását már az igénylés előtt megtagadták

Hétfőn az atlatszo.hu oknyomozó újságíró portál hat másik szervezettel - Transparency International Magyarország, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az origo.hu és a Társaság a Szabadságjogokért Egyesületegyütt - együtt kérte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-től a dohánypályázatok adatait, miután az eredménylista csak a nyertesek nevét tartalmazza, de még az ő egyértelmű azonosításuk sem lehetséges, ahogy azt sem lehet tudni, hogy ki bírálta el a pályázatokat, és hogy milyen eredménnyel.

A portálnak arra a kérdésére, hogy mi a zrt. e-mail címe, ahova küldhetik kérdéseiket, azt a választ kapták Légrádi Petra marketing és kommunikációs vezetőtől, hogy "[a] dohánytermék kiskereskedelmi jogosultság átengedésére kiírt nyilvános koncessziós pályázat nyertes és nem nyertes pályázati anyagaira vonatkozóan elmondható, hogy mivel nem minősülnek közérdekű adatnak, a betekintés nem lehetséges".