Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eredményesen zárta a 2011-es üzleti évet a nagy volumenű állami és önkormányzati közbeszerzéseket elnyerő Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., a nettó árbevétele az előző évhez képest mintegy 12 milliárd forinttal nőtt, meghaladta az 56,6 milliárd forintot - derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-beszámoló portálján május 29-én közzétett beszámolóból. (A Közgép árbevétele 2010-ben a konszolidált beszámolóba bevont hét cégével együtt nettó 49,9 milliárd forint volt.) Az adózott eredménye tavaly több mint egymilliárddal jobb lett a 2010-esnél, 2,98 milliárd forintra bővült, amit teljes egészében kifizettek osztalékként a tulajdonosoknak. Tavalyelőtt kétmilliárdos osztalékot fizettek, 2009-ben pedig egymilliárdot. A társaság követeléseinek állománya tavaly év végén meghaladta a 19,6 milliárd forintot, míg a kötelezettségei (tartozása) a 27,9 milliárdot.

Hízik a cégcsoport

A Közgép 2011 végén tíz társaságban rendelkezett részesedéssel - ezek a Budai Malomipari Kft., a Transdanuvius 2000 Távközlési és Közlekedésautomatikai Építő Kft., az Overdose Vagyonkezelő Kft., az E-OS Energiakereskedő Zrt., a Közgép Ingatlanfejlesztő Kft., a Közgép Energia Kft., a Logal-Grad Építőipari Kft., a 2005 óta felszámolás alatt lévő MÁV MTM Zrt., a C.S.K.K. 2009. Kft. (a Colas, a Strabag, a Kelet-Út és a Közgép közös vállalkozása) és a Zsolnay Porcelánmanufaktúrába beszállt Manufaktúra-Befektető Kft. -, a befektetések értéke közel 1,3 milliárd forint - derül ki az éves beszámolóhoz benyújtott kiegészítő mellékletből.

Az Opten cégtárának adatai szerint a Közgép kisebbségi tulajdonosként szerepel a 2004 óta felszámolás alatt lévő Millenáris Produkció Kulturális és Szolgáltató Rt.-ben is. Ez a cég nyerte el az első Orbán-kormány idején, 2001. áprilisában a Millennáris Kht. Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című, 2 milliárd forint költségvetésű kiállításának rendezési feladatait, 15 százalékos vállalkozói díjért, majd 2001 decemberében a kiállítás további öt hónapos működtetését és a kapcsolódó rendezvények szervezését egymilliárd forintért.)

Közgép-adatok (millió forint)

200920102011
Értékesítés nettó árbevétele39 10644 76856 646
Egyéb bevételek95,4119,2651,1
Üzemi eredmény1 6861 8822 143
Adózott eredmény1 2181 8492 980
Jóváhagyott osztalék1 0002 0002 980
Mérleg szerinti eredmény218,300
Forrás: E-beszámoló


A 2010-ben 12,6 milliárd forint nettó árbevételt elért E-OS Energiakereskedő Zrt. többségi tulajdonában áll az E-OS Innovatív Energetikai Zrt. is, amely tavaly megnyerte - az LMP szerint vitatható módon - a Szegedi Tudományegyetem napkollektorok felszerelésére kiírt közbeszerzését bruttó 625 millió forintért, valamint az újszilvási, Magyarország első fotovoltaikus naperőművének kivitelezésére hirdetett tendert nettó 473 millió forintért. Az E-OS Energiakereskedő érdekeltségébe tartozik még az E-Bio Hungary Befektető és Szolgáltató Kft. és az E-OS Gáz Földgázkereskedő és Szolgáltató Kft. is.

A Közgép 2011. dec. 31-én nyilvántartott befektetései (M Ft)
Budai Malomipari Kft680
Manufaktúra-Befektető Kft.0,5
Overdose Vagyonkezelő Kft40
E-OS Energiakereskedő Zrt.38
Közgép-Ingatlanfejlesztő Kft.21,3
Közgép-Energia Kft.5
Logal-Grad Építőipari Kft.5
MÁV MTM Zrt. felsz. alatt
3
CS.K.K 2009 Kft0,9
Transdanuvius 2000 Kft.500
Összesen1 293,7
Forrás: E-beszámoló

A Közgép 2011-ben értékesítette a RacioNet Számítástechnikai Zrt.-ben meglévő üzletrészét, e cég a 2010-es mérlegében 50,7 százalékos leányvállalataként szerepelt, a befektetés értéke 142 millió forinton volt nyilvántartva.

Harmadával bővült a foglalkoztatottak száma

A nyilvános cégadatokból nem derül ki, kik és milyen arányban tulajdonosai a Közgépnek, egy közbeszerzési dokumentumot idézve a Népszabadság a múlt hónapban azt írta, hogy a társaság "tényleges tulajdonosának minősülő természetes személy Simicska Lajos", az ajánlattételhez szükséges nyilatkozatot Németh Miklós, a Közgép vezérigazgatója írta alá. A tulajdonosokról a 2012-től hatályos közbeszerzési törvény szerint az ajánlattételkor nyilatkozni kell. A cég vasút, út- és hídépítéssel, magasépítéssel, továbbá acélszerkezetek, darupályák és daru acélszerkezetek, gépek, gépalkatrészek és egyéb berendezések acélszerkezeteinek gyártásával és szerelésével foglalkozik. Dolgozóinak száma 272-ről tavaly 397 főre bővült.

Sorra jönnek a megrendelések

A Közgép nyerte meg a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.-vel és a Kötiviép'B Kft.-vel közösen a Szigetköz vízrendszerének helyreállításához kapcsolódó munkák elvégzésére kiírt közbeszerzést nettó 4,46 milliárd forintért. A konzorciumot a Szabadics Közmű vezeti - derül ki az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövízig) közbeszerzési téjékoztatójából. A tender a "Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése" tárgyú uniós projekt kivitelezésére szól, feladat többek közt a Duna-ágak vízpótlása, fenékküszöb és hallépcső létesítése, zsilipépítés, mederkotrás és -rehabilitáció, földmunkák, a mentett oldali csatornahálózat rehabilitálása. A szerződés 2,5 évre szól.

A munkák elvégzését az Édukövízig két részteljesítésre írta ki, mindkettőben a közgépes konzorcium (SZKK Vízépítő Konzorcium) nyert, illetve maradt talpon, az Origo értesülése szerint ugyanis a többi pályázót kizárták az eljárásból. Az ajánlattevők a hiánypótlási felhívás ellenére sem csatoltak a kért igazolásokat, ajánlatuk nem tartalmazta valamennyi előírt dokumetumot. A közbeszerzési tájékoztató szerint a hullámtéri oldali munkákra öt, míg a mentett oldaliakra négy ajánlat érkezet. Az Origo szerint a nyertes konzorciumnál alacsonyabb árat ajánlott az osztrák Gebrüder Haider építőipari cég és a Magyar Vízépítő Zrt. is.

Pécsen triplázott a kedvenc

A Közgép konzorciuma újabb megbízást nyert el a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulástól is, az eredményt májusban jelentették be, azonban a döntést már márciusban meghozták egy hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzés keretében - derül ki a társulás közbeszerzési hirdetményéből. Az uniós támogatású, Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program keretében három hulladékkezelő központot létesíthet (Pécs-Kökény, Barcs és Marcali helyszíneken) a Közgép és a Strabag-MML Kft. nettó 9,35 milliárd forintért. Nyertességük nem meglepő, a cégek ugyanis 2011 júliusában nettó 1,9 milliárd forintos ajánlattal sikeresen szerepeltek - az e projekt keretében - átrakóállomások, hulladékudvarok és szelektív gyűjtőszigetek aljzatának kialakítására kiírt közbeszerzésen is. Szintén a Közgép és a Strabag kapott megbízást a Geohidroterv Kft.-vel kiegészülve 2011 áprilisában a hulladéklerakók rekultivációjának tervezésére és kivitelezésére nettó 3,29 milliárd forintért.

A több vasúti projetben is részt vevő Közgép tavaly augusztusban négy évre, nettó 700 millió forint keretösszegű megbízást kapott a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-től (GYSEV) pályaépítő és karbantartó nagymunkagépes feladatok ellátására. A nyertes Service-2014 Konzorciumot a Közgép mellett a Swietelsky Vasúttechnika Kft..

A Népszabadság információi szerint a Közgép a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel együtt a közelmúltban megnyerte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Gyoma-Békéscsaba vasútvonal felújítására kiírt közbeszerzését is, a munka értéke mintegy 39 milliárd forint.

 

Közgép-nyertes közbeszerzések (2010-2012)
ProjektNyertesSzerződés értéke (nettó, M Ft)
Keszthelyi főtér rekonstrukcióKözgép, Reneszánsz Kőfaragó Zrt.997
Keszthely városközpont rehabilitációja II. ütemKözgép, Reneszánsz Kőfaragó Zrt.415
Balatonfüred városközpont építéseKözgép, Vemév-szer Építő Kft.967
- kiegészítő munka
53,5
Szamos-Kraszna-közi árvízszint csökkentő tározót építéseKözgép, Ke-víz 21 Zrt., Kötiviép'B Kft11 528
Kondoros és 15 társult település belvízrendezési programjaKözgép, Kötiviép'B Kft., Békés Drén Kft.1 562
Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza híd átépítéseKözgép, A-Híd Építő Zrt.4 235
- kiegészítő munka
30
Marcaltői Rába-híd felújításaKözgép, A-Híd Építő Zrt.632,4
Séd-Nádor csatorna kármentesítéseKözgép, Tatai Környezetvédelmi Zrt., VTK Innosystem Kft2 481
Állami közúthálózaton felújítási munkák, négy régióbanKözgép, Magyar Aszfalt Kft., EuroAszfalt Kft., Swietelsky Magyarország Kft.41 250
Érdi csatornahálózat keleti részének építésetKözgép, EuroAszfalt Építő Kft., Colas-Alterra Zrt.8 734
Nagykanizsa agglomeráció csatornahálózata építése két régióbanKözgép, Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.3 786
Székesfehérvár és térsége szennyvízhálózat bővítéséreKözgép, Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.7 830
Kaposvár és térsége hulladékrakóinak rekultivációjaKözgép, EuroAszfalt Kft.1 445
Dél-Balaton és Sió-völgye hulladék-lerakók rekultivációjaKözgép, Strabag-MML Kft., Green Network Kft.2600*
Szajol-Kisújszállás közti vasútvonal felújításaKözgép, Swietelsky Vasúttechnika Kft., Szentesi Vasútépítő Kft.49 651
Kisújszállás-Püspökladány vasútvonal felújításaKözgép, Swietelsky Vasúttechnika Kft., Szentesi Vasútépítő Kft.49 971
Vasúti hidak és acélszerkezetek felújításaKözgép, A-Híd Építő Zrt.4 560
Záhonyi vasúti infrastruktúra fejlesztés, II. ütemKözgép, Swietelsky Vasúttechnika Kft., Szentesi Vasútépítő Kft.14 558
M86-os Szombathely és Vát közötti szakasza építéseKözgép, Magyar Aszfalt Kft.7 037
Győr keleti iparterület körüljárást biztosító útKözgép, Magyar Aszfalt Kft.3 047
Útpénztárból finanszírozott közúti felújítások, két régióKözgép, EuroAszfalt Kft., Swietelsky Magyarország Kft4 309
Közúti hidak felújításaKözgép, Hídtechnika Kft., EuroAszfalt Kft.,Egomax Kft.445
Országos közútépítési munkákKözgép, EuroAszfalt Kft.,Swietelsky Magyarország Kft.havi 200**
Fővárosi híd-, műtárgy felújításokKözgép, Magyar Aszfalt Kft., Strabag Zrt.152
Légiforgalmi irányító központ építéseKözgép, Swietelsky Magyarország Kft.3 448
- kiegészítő munka
85,3
GySEV vonalain pályaépítés, karbantartásKözgép, Swietelsky Vasúttechnika Kft.700
Szigetköz vízrendszerének helyreállításához kapcsolódó munkákKözgép, Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt., Kötiviép'B Kft.4 462
Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program (3 tender)Közgép, Strabag MML Kft., Geohidroterv Kft.14 552
Korábban elnyert munkák

Nagyberuházások előtti régészeti feltárások földmunkájaKözgép, Leveller Építőipari Kft., Platina Bau Zrt.6 000
Margit híd felújítása (több szerződés)Közgép, A-Híd Építő Zrt., Strabag-MML Kft.kb. 30000
*9,14 millió euró, **34 céggel a keret 5 Mrd Ft

Forrás: TED, Közbeszerzési Értesítő, cégközlés