Az adatok azt mutatják, hogy idén folytatódik az újautó-eladások növekedése, 2017-ben várhatóan több mint százezer új személygépkocsit helyeznek majd forgalomba. Emellett folytatódik a magán vásárlók visszatérése a piacra, arányuk már meghaladja a 30 százalékot.

A közleményben kiemelték: a kishaszon jármű piacon az első félévi 12,4 százalékos visszaesés a tavalyi magas bázissal magyarázható, amelyben a közben beszüntetett növekedési hitelprogramban (nhp) hatása jelentős volt.

A nagyhaszon járműveknél a visszaesés megfordult és enyhe, 5,7 százalékos növekedést mutatnak az első féléves adatok.

A motorkerékpár piac továbbra is igen gyenge, a júniusi 18,5 százalékos növekedés ellenére, ugyanis az első hat havi adatok 0,4 százalékos visszaesést mutatnak. Ennek a járműfajtának az értékesítését nagyban befolyásolja az időjárás szezonalitása. A helyzet javítása érdekében fontos lenne a robogó azonosítás megoldása és a regisztrációs adó kiigazítása a használati kétkerekűek esetében, valamint javítani kellene még a robogókhoz szükséges "B" kategóriás jogosítvány megszerzésének a folyamatát - tették hozzá.

A nehéz pótkocsik forgalmazását tekintve a piac mintegy 20 százalékkal nőtt tavaly és a bővülés idén is folytatódott. Mindez az alacsony piaci kamatoknak, illetve a megnövekedett fuvarmegbízásoknak és új piaci szereplők megjelenésének köszönhető.