Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lett volna egy esély arra, hogy a közbeszerzések tisztábbak legyenek, de a jelenlegi törvényjavaslat sem tesz jelentős lépéseket a helyzet orvoslására - állapította meg a közbeszerzési törvény újabb, folyamatban lévő módosításával kapcsolatban a Transparency International Magyarország (TI). (A törvényjavaslatról bővebben itt olvashat.)

A korrupcióellenes szervezet szerint egy átgondolt és átfogó módosításra valóban szükség lenne. A magyar közbeszerzéseknél ugyanis sem a hatékony ellenőrzés, sem a hatékony felülvizsgálat nincs megoldva. Ezért van, hogy a kutatások szerint a közbeszerzési eljárások 65-75 százaléka korrupt. Ez az általános, rendszeres korrupció a beszerzések költségeit 25 százalékkal megnöveli. Ezért is elfogadhatatlan, hogy a törvényt módosító javaslatot benyújtó minisztérium csupán két napot (amelyből az egyik május 1-jére, azaz munkaszüneti napra esett) biztosított a módosítások véleményezésére. Vagyis esély sem volt az érdemi egyeztetésre - hangsúlyozta a TI.

A TI úgy gondolja, hogy a törvényjavaslat még abban sem segít, hogy legalább csökkenjen a közbeszerzési korrupció. Nem lettek objektívebbek az összeférhetetlenségi szabályok, nem ellenőrzik hatékonyabban a szerződések teljesítését sem. Nem került közelebb az elektronikus közbeszerzés bevezetése sem - ami egy komoly eszköz lenne a korrupció visszaszorítására -, és nincs újragondolva a Közbeszerzési Hatóság (KH) és a Közbeszerzési Döntőbizottság viszonya sem. És nem lesz könnyebb a dolga azoknak sem, akik szeretnék tudni, mire költik el a közpénzeket. Talán ez az egyik legnagyobb probléma - hívta fel a figyelmet a TI. A közbeszerzési piac tisztításában komoly előrelépést jelentene, ha a törvény nyilvánossági szabályait legalább a KH betartaná és betartatná.

A törvénymódosítás határidőket fűz ugyan az ajánlatkérő közzétételi kötelezettségének teljesítésére (a közbeszerzés főbb adatainak közzétételére), de ha valaki mégsem tesz ennek eleget, akkor sem történik semmi. Szankciók ugyanis nem kerültek be a módosításba sem.