Magyarország a 2007-2013-as uniós támogatási ciklusban az Új Széchenyi Terv Közlekedés operatív programjában (Közop) elérhető 1800 milliárdos keret 90 százalékát már lekötötte, a 2014-2020-as időszakban pedig a tervek szerint a Közop-források 60, az Európai Összekapcsolási Eszköz pénzeszközeinek közel 90 százalékát fordítja majd vasútfejlesztési célokra - mondta Schváb Zoltán, közlekedésért felelős helyettes államtitkár a MÁV Zrt. által rendezett konferencián.

Fontos feladatként említette az államtitkár a nemzetközi vasúti árufuvarozás fejlesztését, aminek leglátványosabb példája a Budapestet elkerülő V0 vasútvonal terve. Ennek elkészülte a legversenyképesebb tranzitországgá teheti Magyarországot Közép-Európában - tette hozzá. Schváb Zoltán szerint a vasúti szolgáltatási színvonal folyamatos emelésére jó példa többek között a korszerű motorvonatok folyamatban lévő beszerzése és az ingyenes WIFI-elérés kialakítása számos járaton.

Schváb Zoltán azt is elmondta, hogy  a fejlesztési minisztérium az érintett tárcák bevonásával 2013. november 31-ig mutatja  be a kormánynak a Nemzeti Közlekedési Stratégia megalkotását, amelyben a vasút kiemelt szerepet kap.