Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Filmszakmai Döntőbizottság 8,87 millió forint támogatást ítélt meg a Valami Amerika 3. gyártásának előkészítésére. Herendi Gábor "nézőmilliomos" már nyáron szeretné elkezdeni forgatni minden idők egyik legnépszerűbb magyar vígjátékának harmadik részét - adta hírül a Magyar nemzeti Filmalap.

"A Valami Amerika 3-ban Szabó Győző, Pindroch Csaba, Hujber Ferenc, Szervét Tibor, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Tompos Kátya Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs és Faragó András, egyszóval mindenki feltűnik, akit a 2008-ban megjelent legutóbbi részben láthatott a közönség. Az első két részhez képest jóval több akciózást tervezünk, hiszen a Divinyi Rékával közösen írt történet szerint Bala bandájának vetélytársaként fel fog tűnni egy másik bűnszövetkezet" - árulta el a rendező.

Ütős sci-fi animáció is készül

A Filmszakmai Döntőbizottság 82 millió forint gyártási támogatást szavazott meg Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt címmel készülő alkotásának.

A legnívósabb nemzetközi fesztiválokon díjazott alkotópáros első mozifilmje a Filmalap Inkubátor Programjában készül. A hazai filmes műfajok palettájáról régóta hiányzó sci-fi animáció, a Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok utolsó lehetőségként egy emberekből előállított tápanyagot fejlesztenek ki. A lehetséges jövő társadalmi rendszere két részre osztja a megmaradt emberiséget: akik esznek és akik etetnek. Ebből a kiindulópontból bontakozik ki a kalandot, drámát, érzelmet és akciót ötvöző Műanyag égbolt története.

Az alkotópáros célja, hogy provokatív és kortárs témát dolgozzon fel az animáció eszközeivel. "A termőföld 60 éven belüli eltűnésének réme valós és tudományos tény, az egyik következménye annak, amit az emberi civilizáció okozott. Egy animációs mozifilmmel - vallják az alkotók - talán könnyebb elérni, hogy a nézőket egy másik univerzumba repítsük, hogy szórakoztassunk, de közben felkavaró témákra irányítsuk a figyelmet."

Látványterv a Műanyag égbolt sci-fiből
Kép: Forrás: Filmalap

A lenyűgöző és újszerű képi világot ígérő Műanyag égbolt gyártása decemberben kezdődik, több mint egy évig tart, a film 2019-ben lesz látható a mozikban.

A sci-fi animáció a magyar Salto Film és a francia Paprika Films koprodukciójában készül Fülöp József, Sipos Orsolya, Pierre-Emmanuel Fleurantin és Laurent Baujard producerek vezetésével. A Paprika Films nem először vesz részt magyar film gyártásában, ugyanis Fliegauf Bence Csak a szél (2012) című Berlinale Ezüst Medve-díjas alkotása is a közreműködésükkel készült.

A Filmalap első Inkubátor Programjában Vékes Csaba már leforgatta Hetedik alabárdos című vígjátékát, amelynek főhőse egy vidéki színházban mellőzött csoportos szereplő.

Jelenleg is forog Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilmje, egy Magyarországra került szomáliai menekült lány hétköznapi küzdelmeiről.

Januárban kezdi forgatni Szilágyi Zsófia Egy nap című hiperrealista drámáját, tavasszal pedig Csuja László Virágvölgy című road movie-jának a forgatása kezdődik - közölte a Filmalap.