Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (Fébész) magazinja, a Teszt Plussz Online áruházláncok és nagyobb területi lefedettségű pékségek kínálatából tizennégy fehér- és félbarnakenyér sótartalmát vizsgáltatta meg, akkreditált laboratóriumban. Az eredmény: a kereskedelmi forgalomban lévő kenyerek több mint egyharmada nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának, amely a szárazanyagban mért sótartalmukat legalább 1,5 százalék, de legfeljebb 2,8 százalék határértékkel szabja meg.

A tizennégy közül öt kenyér - Norbi Update, a Tesco két, az Auchan és a Lipóti Pékség egy- egy terméke - sótartalma meghaladta az előírt felső határértéket, ami az összes minta mintegy 36 százalékát teszi ki. (A vizsgált termékek adatai, minősítése itt érhető el.) Ezzel szemben a meghatározottnál alacsonyabb értéket egyetlen esetben sem mértek. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy sem a legnagyobb áruházláncok, sem pékség, de még az egészséges táplálkozást hangsúlyozó bolthálózat terméke sem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak. Ez adódhat szándékos vagy hanyagságból eredő szabálytalanságból, technológiai hibából, továbbá mivel a só merevíti a gyengébb sikért, még a liszt minőségjavítására is fel szokták használni. A só ízfokozó hatású, ez is lehet a magyarázata a határérték feletti használatának - figyelmeztet a Fébész és a Teszt Plussz Online.

Táplálkozástudományi szakemberek már évtizedek óta hangsúlyozzák a só káros hatásait, és arra figyelmeztetnek, fogyasszunk kevesebb sót. A magas sóbevitel következtében fellépő egészségügyi problémák okkal-joggal kerülnek újra és újra fókuszba. Naponta 12-20 gramm konyhasó kerül be az emberi szervezetbe, ugyanakkor a vesék ezen időszak alatt mindössze 5-7 grammot tudnak kiválasztani. Háromszor-négyszer annyi sót fogyasztunk tehát, mint amennyire ténylegesen szükségünk van. Ennek döntő hányadát a készételek tartalmazzák. Ételeinket egyébként is jellemzően túlfűszerezzük, túlsózzuk: ezen a téren a magyar konyha köztudottan világviszonylatban is élen jár. A gyorsétterem-láncok elterjedése, a munkahelyi és az otthoni étkezési szokások megváltozása, a helytelen gasztronómiai beidegződések vezettek a túlzott mértékű sófogyasztáshoz. Az élelmiszer- és a vendéglátóipar költségcsökkentő céllal is használja a sót, mert mint ízfokozó, növeli a készételek élvezeti értékét, így mellőzhetők más, egészségesebb fűszerek.

Hazánkban a napi átlagos kenyérfogyasztás 200-220 gramm. A kenyerek magasabb sótartalma önmagában nem lenne ártalmas az egészségre, ám mivel majdnem minden élelmiszer - húsok, sajtok, levesporok, ételízesítők, stb. - tartalmaz sót, a beviteli értékek összeadódnak, amire vonatkozóan már európai szinten is létezik irányelv, amely tartalmaz elvárható, optimális beviteli értéket - áll a közleményben.