Mivel egyetért Donald Trump anti-terrorista javaslataival, Orbán Viktor úgy véli, hogy az amerikai elnökjelölt jobb választás lenne Európa és Magyarország számára - kezdi beszámolóját az AP alapján The New York Times.

Orbán, aki kerítést épített a határra, hogy megállítsa a menekülteket, azt mondta szombaton, hogy szerinte Trump ötleteit, többek közt, hogy fejlesztené a titkosszolgálatokat, illetve hogy felhagyna a demokráciaexporttal Európában is alkalmazni lehetne - olvasható a New York Timesban.

Innentől nagyjából szó szerint idézik Orbánt, aki az alábbiakat mondta: "Nem vagyok Donald Trumpnak a kampányembere, sose gondoltam volna, hogy fölmerül majd a fejemben az a gondolat, hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára. Sose gondoltam volna, de a helyzet mégiscsak úgy áll: meghallgattam ezt a jelöltet, és azt kell mondanom önöknek, hogy tett három javaslatot a terrorizmus megfékezésére, és aligha tudtam volna jobban megfogalmazni európaiként azt, hogy mire lenne szüksége Európának."

Mások is beszámoltak

A Reuters is a Donald Trumpot érintő részt emelte ki, de a kerítésemelés is igen előkelő helyen szerepel a beszámolójában. A hírügynökség megemlékezik arról is Jean-Claude Juncker, Európai Bizottság elnöke "Viktátornak" hívta a magyar kormányfőt, ahogy arról sem feledkeznek meg, hogy Robert Ficóban hű barátra lelt a menekültek elleni harcban.A szombati beszéd a Bloomberg figyelmét sem kerülte el, ahogy a többiek, ők is Trumppal kezdtek, majd a kerítéssel folytatták, illetve beszámoltak a részletekről.

Ezután a lap megemlékezik róla, hogy Orbán 2010 óta van ismét hatalmon, gyakran kapott kritikát az EU-tól és az Egyesült Államoktól is, amiért központosította a hatalmát, kontrollálni akarta a civil szervezeteket, illetve többször felszólaltak a médiában látható növekvő állami befolyás miatt is.

A New York Times nem felejti el megemlíteni azt sem, hogy Hillary Clinton 2011-es látogatásakor aggodalmait fejezte ki az elhatalmasodó korrupció, illetve a bíróságok és a média függetlenségének kérdései miatt.

A cikk itt sem ér véget, utána Orbán migrációval és EU-val kapcsolatos gondolatait is közlik, majd az anyag végén ismét megemlítik, hogy Magyarország kerítést épített a szerb és horvát határra a menekültek megállítása miatt.