Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új résztulajdonost jegyeztek be a magán-egészségügyi szolgáltató Budai Egészségközpont Kft.-nél: november végén a Sphaera Investments Zrt. váltotta a Confident Invest Kft.-t. A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy a változás valójában nem jelent tulajdonoscserét, hiszen a Sphaera Investments ugyanúgy Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökének és többségi tulajdonosának befektetési cége, mint a Confident Invest volt, a két társaság egyesült, az utóbbi társaság beolvadt az előbbibe. A cégadatokból az is kiderül, hogy decemberben a Sphaera Investments Kft.-nek a Budai Egészségközpont Kft.-ben (BEK) lévő üzletrészére zálogjogot jegyzett be a hitelező MKB Bank Zrt.

A magánkórháznak három befektető-tulajdonosa van: Heim cége mellett a Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz - aki többek között a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese, a Századvég Gazdaságkutató stratégiai igazgatója, résztulajdonosa - köthető Primatum FCP Specialized Investment Fund Hungary Turnaround Fund (ez a Luxemburgban bejegyzett Primatum FCP befektetési alap magyarországi vállalati befektetésekkel foglalkozó al-alapja), amelynek kézbesítési megbízottja a Giró Szász és Társa Ügyvédi Iroda, valamint tulajdonos még a magánklinika orvos-főigazgatója, Varga Péter Pál családi cége, a Medikomp Kft. A tulajdonosi arányok a 2013-as beszámoló kiegészítő melléklete szerint a következőképpen alakultak: 50 százalék Primatum, 40 százalék Medikomp és 10 százalék Confident.

A Confident Investet 2010 februárjában a mára már megszűnt Giron-Iroda Irodai Szolgáltatásokat Nyújtó Bt. alapította, amelynek akkor Giró Szász János - a Századvéget is képviselő Giró Szász és Társa Ügyvédi iroda vezetője - volt az üzletvezetője és beltagja, s a bt.-ben kültagként megfordult - amikor már Heimé volt a Confident Invest - 2011. június-szeptember között, kormányszóvivői kinevezéséig Giró-Száz András is - aki Heimmel együtt 2010 márciusában megalapította a Századvég Gazdaságkutatót -, aki jelenleg a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkára.
Budai Egészségközpont Kft.-adatok (millió Ft)

20092010201120122013
Árbevétel2 611,42 835,83 028,13 187,63 401,2
Adózott eredmény-122,94,12,93,912,3
Mérleg sz. eredmény-122,94,12,93,912,3
Kötelezettségek1 679,61 543,01 490,11 758,21 529,4
Saját tőke132,4236,5239,4243,4255,8
Forrás: Céginfo.hu

A BEK-et 2000-ben alapította Varga Péter Pál, kezdetben ortopédiai szakrendelést nyújtottak, mára azonban - fokozatosan fejlesztetve és terjeszkedve - teljes körű szakellátást biztosítanak, valamint elsősorban vállalatoknak foglalkozás-egészségügyi és menedzserszűréseket. Honlapja szerint Budapest egyik vezető magánklinikájává vált, három telephelyen működik, szakkórháza az Országos Gerincgyógyászati Központ.

Partnerek

A magánklinikát választotta novemberben a Fővárosi Törvényszék is dolgozóinak foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokra, nettó 9,08 millió forint értékben. A közbeszerzési adatbázis szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2013-ban nettó 16,9 millió forint keretösszegben, 2012-ben 19,2 millióért, 2011-ben pedig 23 millió forintért szerződött a BEK-tal munkavállalóinak foglalkozás-egészségügyi ellátására és járóbeteg-szakellátására. A Magyar Export-Import Bank Zrt. 2011-ben 14,3 millióért kötött megállapodást ilyen ellátásra az egészségközponttal.

A BEK-nek az elmúlt öt évben a fejlesztések mellett 800 millió forinttal sikerült növelni az árbevételét, tavaly 3,4 milliárdos nettó bevétellel zárta az évet. A kötelezettségállománya meghaladta a másfél milliárd forintot, ebből 775 millió forint volt a hiteleinek összege (MNB-s, MKB-s beruházási és fejlesztési hitel összege 522 millió), a szállítóknak 344 millióval tartozott. A kft. tulajdonában lévő XII. kerület, Nagy Jenő utcai ingatlanra a hitelező MKB Bank Zrt. zálogjogot jegyzett be. 2013-ban hiteleit átváltotta MNB-s kedvezményes kamatozású hitelekre, ennek során a kamatok csökkentek, melyek már az évi eredményre is hatással voltak - derül ki a beszámolóból.

A Sphaera 2012 októberében három, Heim érdekeltségében álló társaság, az Atticus Investments Zrt. (ennek felügyelőbizottságában egykor helyet kapott mások mellett Varga Péter Pál, a jelenleg kormányzati tanácsadóként ismert Habony Árpád és a Xanga-csoportot alapító, debreceni milliárdos Herdon István is), a Condora Pénzügyi Tanácsadó Kft. és a CP Energy Investment Kft. összeolvadásával jött létre.

A Primatum 2010 áprilisában adott ki közleményt arról, hogy kivált (a Vitézy Tamáshoz köthető) Adriatiq Islands Group menedzsmentjéből Szalay-Bobrovniczky Kristóf vezérigazgató egyben kivásárolta az Adriatiq befektetési alapkezelő korábbi tulajdonosát: a jövőben a befektetési alapot és annak kezelőjét Primatum néven irányítja tovább. Az Adriatiq Islands Group menedzsmentjéből távozott Habony Árpád korábbi igazgatósági alelnök is, aki az Atticus Investments Zrt.-nél folytatta tovább üzleti karrierjét. A Primatum magyarországi vállalati befektetései közül a legjelentősebbek között említette a Budai Egészségközpont 50 százalékos üzletrészét.

A hazai cégjegyzékben Primatum néven egy cég, a Primatum-Hungary Ingalanforgalmazó és -hasznosító Kft. érhető el, amely jelenleg VBPS Kft. néven működik, a tulajdonosa Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A társaság négyszer váltott tulajdonost és öt néven működött, a Primatum előtt Primatus-Property, Atticus-Property, illetve Fly-Gate Cargo Kft. nevet viselte, a tulajdonosa alapításakor delaware-i bejegyzésű Xanga LLC volt (amely a Herdon István vezette Xanga Holding Kft.-vel fejlesztette a debreceni logisztikai parkot), majd Giró Szász János, később a Marshall szigeteki Spartiano Ltd., s végül 2010 júniusától Szalay-Bobrovniczky érdekeltségébe került.