Egymilliárd forintért kap új díszkivilágítást az Országház. A világítás kiépítésére kiírt közbeszerzési eljárást nettó 485 millió (áfával együtt 606 millió) forintos árajánlatával a Lisys Fényrendszer Zrt. nyerte el. A kivitelezésre a Közvillszer Kft. és a Gordiusz 95 Zrt. is nyújtott be ajánlatot - derül ki Országgyűlés Hivatala (OH) honlapján közzétett közbeszerzési dokumentumokból. A nyertesnek a Parlament dunai homlokzatának, az alsó- és felsőházi tetőzete, az épületvégi tető, a kupola és a kőtornyok világítását kell felszerelnie.

A teljes díszvilágítás megvalósításának értékét előzetesen nettó 900 millió forintra becsülte az OH, ebből a Lisys által elnyert munkáét 500 millióra. A további beruházásokra újabb, hirdetmény közzététele nélküli (nem nyilvános) közbeszerzést bonyolít le a hivatal - erre a közbeszerzési törvény lehetőséget ad, mivel kiegészítő munkáról van szó.

A Lisysnek augusztus 10-ig kell kiépítenie a világítást (a cég több mint hatszáz lámpatestet és fényforrást helyez ki), mégpedig a Hungaroproject Mérnökiroda Kft. tervei alapján. A mérnökirodát közbeszerzésen választották ki, a vállalkozási díja 30 millió forint volt. A homlokzati és tetőzeti elemek sárga fényű (nátriumlámpás) megvilágítást kapnak. A lámpatesteket lépcsőzetesen helyezik el, azokat az épület előtt a földbe süllyesztik vagy oszlopra szerelik, a homlokzatra, a tetőre és az erkélyekre helyezik.

A kivitelezést az OH saját beruházási keretéből, valamint abból a 470 millió forintból finanszírozhatja, amit - az Origó korábbi információi szerint - a teljesen átalakított Költségvetési Tanács 2010-es megtakarításaiból csoportosított át a kormány az OH-hoz. Ezen kívül a hivatal tavaly saját büdzséjében is megspórolt 185 millió forintot, amit a kormány engedélyével idén felhasználhat.

A Parlament új világításának kiépítését turisztikai okokkal indokolják, hogy "az este is egyensúlyt tudjon tartani a Budavári palota és Mátyás templom - Halászbástya látványával", és a Kossuth térre érkező vendégeket kellemes esti kép fogadja - áll a tervezési szerződés műszaki leírásában. A díszvilágítás soha nem épült ki teljesen, ennek részben oka az épület folyamatos rekonstrukciója. Eddig csak a kupola volt megvilágítva, nem túl jó minőségben (a világítást még az 1970-es években alakították ki). Az épület dunai oldalának felújítása 2009-ben befejeződött, így elhárult az akadálya annak, hogy a Duna felőli fényfüggönyt megtervezzék. (Tíz évvel ezelőtt foglalkozott egy tanulmány az Országház díszvilágításával, de megvalósítási terv akkor nem készült.)

Az elvégzendő munkák, eszközök szállítása:
- járdaburkolatok bontása (740 méteren)
- útátfúrás (20 méteren)
- járdaburkolat helyreállítása (1670 méteren)
- támfal átfúrás (55 támfalnál)
- horony készítése kőfalon (60 méteren)
- süllyesztett akna kialakítása (négy akna)
- védőcsövek elhelyezése (2770 méteren)
- kábelek fektetése (8530 méteren)
- lámpatesttartó szerkezet (408 darab)
- elosztó és kapcsoló berendezések (182 darab)
- kötődobozok (200 darab)
- lámpatestek és fényforrások (606 darab)