Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mahir Cityposter Kft. újra ideiglenes intézkedést kért a hirdetőoszlopok bontásának leállítására és az eredeti állapot helyreállításának elrendelésére a cég és a Fővárosi Önkormányzat közötti per első tárgyalási napján, hétfőn, mert a Mahir szerint az általuk szakszerűtlennek tartott oszlopbontás miatt új helyzet állt elő a köztük és a főváros közötti jogvitában.

A Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumában zajló perben - amely a főváros és a Mahir közötti területhasználati szerződés felmondása miatt zajlik - a bíróság korábban már elutasított hasonló Mahir-kérelmet. A most benyújtott kérelemről az átadott dokumentumok áttanulmányozása után a bíró - közlése szerint - sürgősen dönt.

A beadványok ismertetésekor elhangzott, hogy a főváros 2006-ban írt ki pályázatot közterületi reklámhordozók telepítésére, amelyet a Mahir nyert el, és a szerződési feltételeket a főváros szabta meg. A szerződésben 621 plusz 51 hirdetőoszlop felállítása szerepelt, továbbá internetszolgáltató és a levegő minőségét jelző oszlopokat is fel kellett szerelnie a Mahirnek. Az internetes oszlopok számát a bíró - a szerződés alapján - 25-ben jelölte meg, míg a főváros jogi képviselője 40 oszlopról beszélt a tárgyaláson. A levegő minőségét jelző oszlopok száma - egybehangzóan - 5 volt.

A Fővárosi Önkormányzat múlt év őszén rendkívüli felmondással vetett véget a szerződésnek. A felmondási okok között szerepelt, hogy a Mahir nem a szerződésben meghatározott helyszíneken és számban helyezte el az oszlopokat, illetve a légszennyezésmérők nem a helyi levegő minőségét, hanem a szaktárca által mért adatokat közvetítették. További kifogás volt az, hogy az internetet szolgáltató oszlopok csak wifi-jeleket sugároznak - hangzott el.

Magyar György, a Mahir jogi képviselője arról beszélt, hogy szerződést felmondani csak annak megsértése, illetve jogszabálysértés miatt lehet. A főváros viszont saját rendeletére hivatkozik, amely 2013-ban, tehát a szerződés megkötése után született, és mindössze arról szól, hogy miképpen lehet területhasználatot adni egy vállalkozásnak - tette hozzá. A főváros jogi képviselői erre úgy reagáltak, hogy 2006-ban is hatályban volt egy hasonló rendelet, amely szó szerint tartalmazta a későbbi rendeletből idézett szöveget, amely szerint felmondható a szerződés.

A Mahir szakszerűtlennek tartja az oszlopok bontását, amit a főváros vitat. Az oszlopok bontása miatt eddig - 120 lebontott oszloppal számolva - 6-60 millió forint kárt okozott a Mahirnek. Egy új oszlop ára nettó 700 ezer forint. A hirdetők sorra mondják fel a Mahirrel kötött szerződéseiket, ebből eddig nettó 250 millió forint a kár. A lebontott 120 oszlop tavalyi árbevétele 44 millió forint volt. Az összes oszlopra számolva a bevételkiesés évi 364 millió forint.

A szerződésből hátra lévő 15 évre a Mahir kára 5,5-17 milliárd forintra tehető, de a veszteséget még pontosítani fogja a cég - mondta a jogi képviselő.

A bíró közölte, hogy a kért döntés sürgősségével egyetért, és a most átadott dokumentumok tanulmányozása után meg is hozza a döntését, mégpedig a felek újabb meghallgatása nélkül teszi ezt. Magát az ügyet a haszonbérlet és a dologbérlet szabályai szerint bírálja majd el.

A következő tárgyalási nap március elsején lesz.