A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tevékenységében a jövőben nagyobb hangsúlyt kap a pénzügyi termékek kidolgozása, melyeket az egységes takarékszövetkezeti rendszeren át juttatnak el a lakossághoz és a vállalkozókhoz - mondta Németh Lászlóné pénteken, a Pannonhalma és Vidéke Takarékszövetkezetben tartott sajtótájékoztatóján.

A takarékszövetkezetek integrációja decemberre befejeződik, a rendszerben 35 takarékszövetkezet alkot egy egymásért egyetemlegesen felelős garanciaközösséget. Az állam 136 milliárd forinttal támogatta a rendszer pénzügyi alapjainak megteremtését - tette hozzá a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár.

A politikus elmondta, hamarosan új, kedvező feltételekkel elérhető pénzügyi termékekkel találkozhatnak az ügyfelek az ország bármelyik takarékszövetkezeti fiókjában. A következő öt évben a takarékszövetkezeti rendszer megháromszorozhatja piaci súlyát, hozzájárulva ahhoz a kormányzati célkitűzéshez, hogy a pénzügyi szektor 50 százaléka magyar kézben legyen.

A Postának is kitaláltak új feladatokat

émeth Lászlóné szólt arról is, hogy a Magyar Posta visszaeső levélforgalmát pénzforgalmi termékek, értékpapírok forgalmazásával, betétgyűjtéssel kívánják pótolni, illetve óraleolvasással, díjbeszedéssel bővítenék.

A Pannonhalma és Vidéke Takarékszövetkezet 14,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 1,1 milliárd forint saját tőkével rendelkezik, az MNB aranykönyve szerint 2013-ban az egyik legeredményesebb takarék volt.

A 77 munkavállalót foglalkoztató intézmény 15 kirendeltséget és két betétgyűjtő pénztárat működtet, 26 önkormányzat számláját vezeti, hiteleinek 20 százalékát agrárvállalkozókhoz helyezte ki.