Több mint hetven millió forintos adóhiányt állapított meg a fővárosi önkormányzat Adó Főosztályának Ellenőrzési és Hatósági osztálya a Haris Travel Club esetében, amit még egy 50 százalékos büntetés is tetézhet. A súlyos elmarasztalás oka az, hogy az önkormányzati adóhatóság szerint az utazási iroda olyan tételeket is levont az iparűzési adó alapjából, amelyek nem indokoltak. Így az elmúlt öt évben felhalmozott elmaradás és büntetés összege eléri a több tízmillió forintot.

De, nem csak az érintett cégnél, hanem négy másik utazási irodánál is vizsgálódtak az ellenőrök, s csak egy esetben nem találtak fogást az elszámolásoknál. Az érintett cégek úgy érvelnek, hogy az átfolyó tételek - buszbérlés, repülőtéri illetékek, utasbiztosítások - csak közvetített szolgáltatások, ezért teljesen jogosan vonják le ezek összegét az adóalapból. A hatóság ezt nem így látja és a csomagban értékesített utazási szolgáltatások egy részét benn kívánja tartani az iparűzési adó alapjául szolgáló összegben.

A Haris Travel Club esetében az önkormányzati adóhatóság úgy érvel, hogy az utazási csomag - repülőjegy, gépkocsi bérlés, hotel, stb. -  komplex  szolgáltatás, ami kizárja a számla megbontását, így az adóalap ennek teljes összege. Egy másik iroda, a Mauri esetében is hasonló alapállásból indultak, de a dolgok jelenlegi állása szerint  már csak a közvetített utasbiztosításokat csapnák hozzá az adóalaphoz.

Az ügy kísértetiesen hasonlít a könyvkiadók ellen indított "keresztes hadjáratra" amelyről tegnap írtunk. Ott az adóhatóságok a nyomdát elhagyó termékről - vagyis a könyvről állítják: nem termék, hanem szolgáltatás. Márpedig ez utóbbi nem vonható le az adóalapból. A 16 könyvkiadó ellen jelenleg is tartó adóhatósági vizsgálat tétje becslések szerint 350 millió forint.

Egyre több jel mutat arra, hogy a helyi iparűzési törvény alkalmazásával óriási probléma van. Az elmúlt időszakban számtalan olyan extrém helyzet keletkezett, amelyben a vállalkozások ellen felszámolási eljárás indult azért, mert nem tudta teljesíteni a alapcsökkentő tételek levonhatóságának túlbürokratizált feltételeit. Előbb a fogorvosok kerültek veszélybe a fogtechnikai munka elszámolásának, illetve levonhatóságának kapcsán, később a lakásépítő cégek, kábel-televízió szolgáltatók, most pedig az utazási irodák és könyvkiadók kerültek célkeresztbe, ami szintén alkalmas lehet arra, hogy egy rossz jogértelmezés vagy téves jogalkalmazás révén több évtizede jövedelmezően működő vállalkozások kerülnek felszámolásra.

Az ügyben  - amelyben féltucat utazási irodát világítottak át - megkerestük a Magyar Utazási Irodák Szövetségét (MUISZ) is. Az irodák érdekképviseletét ellátó szervezet külsős adótanácsadó cég segítségét is igénybe véve állásfoglalás iránti kérelmet nyújtott be a jogszabály egyes fogalmainak értelmezésével kapcsolatban és azóta is folyamatosan lobbizik a mielőbbi válaszért, hogy értesíteni tudja erről tagjait." - válaszolta kérdésünkre Füri Mihályné a szervezet etikai és jogi bizottságának vezetője. Az szerinte nem kérdés, hogy az utazásszervezőknek joguk van csökkenteni az adóalapot, a kérdés és a jogvita abból adódik, hogy milyen jogcímen vonhatják le a szolgáltatások értékét.

Kérdéseinket elküldtük a budapesti önkormányzat adófőosztályának is. Megítélésünk szerint pontos, értékelhető választ nem kaptunk. Egyetlen példa álljon itt ennek illusztrálására:

"Az adóhatóság meghatározott ügyben nem ad tájékoztatást az adótitok intézményére való tekintettel. Az adóhatóság munkája az adózás rendjéről szóló törvény eljárásjogi szabályain, valamint a helyi adókról szóló törvény és a számviteli törvény rendelkezésein alapszik. E jogszabályok rendelkezései - ellentétben a polgári jogi viszonyokkal - mind az adózókra, mind az adóhatóságra nézve kötelező érvényűek, egyedi megállapodásra nem adnak lehetőséget."