A Cabero beruházása illeszkedik az iparfejlesztésre, valamint az uniós források megfelelő felhasználására vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a gyár hivatalos átadása előtt tartott sajtótájékoztatón. A miniszter üdvözölte azt a támogatást, amelyet a helyi önkormányzat biztosított a beruházáshoz, és kiemelte: a jövőben az ilyen fejlesztéseknél nemcsak a kormányzati és az uniós források megléte fontos, hanem az is, hogy a befogadó hely, az adott önkormányzat is minden segítséget megadjon a gyártási kapacitást létesítő cégeknek.

Cabero Industrial Kft. kaposvári üzeme kezdetben 70, öt éven belül pedig a tervek szerint 200 dolgozónak ad munkát. Az elsősorban európai és a közel-keleti piacra szállító cég székhelye a Baranya megyei Mágocson van, ottani üzemében 1996 óta foglalkoznak klímatechnikai berendezések gyártásával. A cég új gyártóbázisának alapkövét 2011 októberében tették le a kaposvári önkormányzat által több mint százmillió forint értékben közművesített ipari parkban. A hathektáros területen az előkészületek után múlt év áprilisában kezdődött el a tízezer négyzetméter alapterületű gyártóüzem építése, amit a későbbiekben további ötezer négyzetméterrel kívánnak bővíteni. A kft. 2012 évi nettó árbevétele 1,9 milliárd forint volt.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára az átadáson újságíróknak kiemelte, a beruházást több mint 600 millió forinttal támogatták az Új Széchenyi Terv forrásaiból. Szita Károly, a város polgármesterének szavai szerint a gyár tulajdonosa további kapacitásbővítést tervez.