Befutóesélyesként a legtöbben Orbán Viktor üzleti környezetéhez sorolható MET-re, illetve az üzleti gázpiaci ügyfelek kiszolgálását épp most felfuttató RWE-re tekintenek. Mások számára úgy tűnik: a Tigázt tulajdonló olasz Eni az utóbbi hetekben már inkább kivár - értesült a lap.

Az üzleti ügyfelek kiszolgálása az energiaipar egyik utolsó jövedelemtermelésre alkalmas ágazata, aminek szerepe egyre inkább felértékelődik a rezsicsökkentés és a különböző extra adók sújtotta iparág külföldi tulajdonosai szemében. Ebben a versenyben a legnagyobb piaci szereplőnek az állami ENKSZ Első Nemzeti Közszolgáltató Zrt. szakmai felügyelete alatt álló, szintén állami Főgáz, de nyomában van -  többek között - a Garancsi István áttételes résztulajdonában álló MET és az üzleti földgázüzletágát nemrég beindító német RWE is.

A MET-csoport tulajdonosai a társaság szerint

Forrás: met.com

Az energiaipart sújtó intézkedések nyomán a Tigáz idén lemondott a lakosság kiszolgálásának jogáról, jövő októberrel több mint egymillió háztartásuk kerül át az ENKSZ-hez, 2017-től a cég gázbeszerzésének nagy részéről lemond.

A kereskedelmi üzletág lehetséges értékesítése kapcsán a Népszabadság nevüket elhallgató forrásai természetesnek nevezték, hogy jó áron bármi eladó, ám a Tigáz nem különítette el üzleti fogyasztói üzletágát, ami az eladás előfeltétele. A hír kapcsán felmerült, hogy e szóbeszédek által egyes szereplők így szeretnének vevőket elhappolni a Tigáztól, amely azonban töretlenül várja az üzleti ügyfeleket - írja a lap.