Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország számára kifejezetten előnyös lehet az Egyesülét Államokkal kötendő uniós szabadkerskedelmi megállapoidás. Bár az EU-val még folynak a tárgyalások, a magyar gazdaság profitálna ebből - mondta Szíjjártó Péter az AmChamnál.

A külgazdaságért is felelős miniszter szerint a  magyar export 15-20 százalékkal nőne, az GDP pedig 0,2-0,3 százalékkal emelkedne, ha megkötnék a megállapodást. Megközelítőleg 20 ezer új munkahely jöhetne létre - számszerűsítette Szijjártó.

A parlament február végén kezdi meg a szabadkereskedelmi megállapodás vitáját.  A miniszter megállapodást támogató mondatai azért is érdekesek, mert a kormány mindeddig nem állt ki egyértelműen a megállapodás mellett.

A tárcavezető szerint a közeli hetekben három új amerikai befektetésről írnak alá szerződést, összesen 15,5 millió dollár értékben. Ésik Róbert a HIPA (Nemzeti Befeketési Ügynökség) vezetője ehhez hozzátette: az ügynökség jelenleg 98 projektet kezel, ebből 11 projekt kapcsolódik az Egyesült Államokhoz. Amennyiben ezek megvalósulnak, az kétezer új munkahely létrejöttét eredményezi. A tervek szerint a kormány a következő napokban írja alár a tizedik stratégiai megállapodást amerikai céggel: ez pedig az Oracle lesz - tette hozzá a miniszter.

Szijjártó két meglepő bejelentést is tett. Elmondása szerint irányváltást hajt végre a kormány a következő években. Az eddigi cél - miszerint Magyarország Európa gyártási központja lesz - megváltozik. Az új távlat: Magyarország a kontinens gyártási és kutatás.fejlesztési központja legyen. Az utóbbi cél elérése érdekében a kormány a mostani uniós ciklusban 2 milliárd eurót - azaz több mint 600 milliárd forintot - fordítana. Másik bejelentése szerint a kabinet a gazdaságot érintő döntések előtt kiemelkedő jelentőséget tulajdonít a konzultációnak és az egyeztetéseknek . Ez utóbbi megjegyzését meglehetős érdeklődéssel fogadta az üzleti ebéden résztvevő 60-70 magyar és külföldi vállalatvezető.