Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Buksza megkérdezte az áruházi vásárlóktól, hogy tudnak-e a virslik, párizsik és jó pár másik húskészítményre vonatkozó új szabályozásról, amely a kötelező hústartalom növelését írja majd elő. Ellentmondásos válaszok érkeztek:

"Tudok róla, hogy van vagy lesz virsliszabály, de nem tudom mikortól érvényes. Mindenesetre mindig megnézem, hogy mennyi a hústartalom, 50-60 százalék alá már most sem megyek, még, ha azok drágábbak is" - mondta egy kétgyermekes anyuka a Bukszának az egyik budai áruház közelében.

"Nem tudok a szigorításról. Rutinszerűen vásárolok, azokat a virslikinézetű, de nem virslinek hívott, hanem hülye nevű borzalmakat nem veszem" - mondta egy családapa ugyanott.

Jövő nyártól indul az új időszámítás

Erről az előírásról tudni kell, hogy bár maga a jogszabály már idén júliusban életbe lépett, jövő nyár közepéig várni kell arra, hogy a polcokon valóban meg is jelenjenek az annak megfelelő termékek.

A hivatalosan a "Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13- 1 számú, a húskészítményekről és egyes előkészített húsokról" szóló megújított előírás a földművelésügyi tárca Bukszának elküldött válasza szerint ugyanis csak 2017. július 21-től teszi teszi kötelezővé a magasabb hústartalmat számos népszerű termék, többek között a virsli, a párizsi esetében.

Érdemes megnézni, mi kerül a kosárba!

Ugyanakkor a mostani és a jövőre életbe lépő jogszabály csak a minimális hústartalmat szabja meg, tehát a gyártók maguktól kínálhatnak magasabb hústartalmú termékeket. Tehát, aki szereti a virslit, párizsit, szafaládét, krinolint és társait és a nagyobb hústartalmú termékekre pályázik, az a jövő nyárig csak úgy mehet biztosra, ha ellenőrzi a kiszemelt terméket. Megnézi a csomagolást vagy érdeklődik a pultok eladóinál, hogy a kiszemelt árunak mekkora a hústartalma. Jelenleg az a szabály, hogy a virslinek és a párizsinak legalább 40 százalékban kell húst tartalmaznia. A másik fontos dolog, hogy hiába néz ki virslinek, ha, nem úgy hívják, hanem valamilyen rudacskának, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a hústartalom már most is 40 százalék alatt van. Minőségileg tehát gyengébb termékekről van szó.

Virslifronton az a jó hír, hogy már most is sok termék, köztük sok virsli teljesíti az 50 százalékos limitet, és nem is feltétlenül drágábbak, mint a 40 százalékos társaik. Például vannak 54 és 64 százalékos virslik, amelyek kilós ára november végén 1200 forint körül mozgott több áruházláncban. Ezzel szemben van a kínálatban olyan 40 és 50 százalék közötti hústartalmú virsli, amelynek kilós ára 1700-1800 forintra jön ki. A 70-80 százalékos kategória kilójáért pedig jellemzően több mint 2000 forintot kell adni.

Szabályok, számok, százalékok

Népszerű termékekre vonatkozó 2017 júliusában életbe lépő szabályok:

Mennyi hús lesz a virslikben és társaikban?
HúskészítményKötelező hústartalom 2017 júliusátólJelenlegi előírt hústartalom
Virsli51%40%
Párizsi (parizer)51%40%
Krinolin55%40%
Zala felvágott60%50%
Debreceni (csemege)55%45%
Sütőkolbász65%50%
Forrás: Buksza-gyűjtés, Magyar Élelmiszerkönyv, Földművelésügyi Minisztérium

A táblázatban csak a legnépszerűbb termékek szerepelnek, a rendelet szerint az egyéb felvágottaknál is 50 százalékra kell emelni majd a hústartalmat. Fontos szabály az is, hogy a bizarrul hangzó "csontokról mechanikailag lefejtett hús" (angolul Mechanically Separated Meat, MSM) aránya a legtöbb húskészítményben - például a párizsikban és a virslikben - nem haladhatja meg a 10 százalékot, és nem is nem számítható bele a hústartalomba.