Jelentős összegű már régóta nem törlesztett jelzáloghitelt vett meg 2016. november 10-i értéknappal az Intrum Justitia az Erste Banktól. A "csomag" vételára 19 milliárd forint volt, ami az eredeti tartozáshoz képest valószínűleg diszkontot tartalmazhat.

Sok adós már maga jelentkezett a jogutód cégnél, megoldást keresve helyzetük rendezésére. A követeléskezelő minden ügyletet egyedileg bírál el, és kivétel nélkül mindenkivel a megegyezésre törekszik - mondta Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója a portálnak.

Ezek a megbeszélések eddig sikeresek voltak, az adósokkal meg tudtak állapodni például közös értékesítésben, átütemezett részletfizetésben. Az Intrum saját jogon eddig egyetlen árverést sem kezdeményezett és csak most kezdik megkeresni azokat, akikkel eddig nem kerültek kapcsolatba.

Arra a kérdésre, hogy ma is ugyanennyiért vennék-e a meg az erstés csomagot, Felfalusi elismerte: a végrehajtási törvény módosítása miatt valóban vizsgálják, hogy az milyen mértékű hátrányt okozott.

A követeléskezelők azt javasolták, nagyjából 6-8 hónap alatt folyamatos "lépésközzel" (tehát fokozatosan csökkentve) mérséklődjön a minimális ajánlati ár a becsérték 80 százalékára. Azt, hogy a becsérték legyen a kezdeti legalacsonyabb ajánlati ár, Felfalusi érthető és méltányolható igénynek tartja. Ez nem csak az adós, hanem a hitelező érdeke is.

A törvénymódosításnak a kikiáltási ár becsértéken (illetve egy év után annak 90 százalékán) kötelezővé tett alkalmazása mellett jelentős fejleménye az elsétálási jog beemelése a végrehajtási szabályok közé. A hitelezők és az adós megegyezésével ugyanis korlátlanul csökkenthető az értékesíti ár, de ilyenkor a sikeres értékesítést követően minden további hátralékot el kell engedni. Felfalusi szerint ez a passzus még értelmezésre szorul, a bedőlt ingatlanhitellel rendelkezők zömének ugyanis az eljárás megindításakor már számottevő egyéb (például közüzemi) lejárt tartozása is van. Pontosan tisztázni kell tehát, hogy kiknek a hozzájárulása szükséges a megegyezéshez, minden hitelezőnek, vagy csak a főhitelezőnek - mondta az Azénpénzem.hu-nak.