A frekvenciapályázat mind a négy indulója nyert blokkokat. A három legnagyobb értékű csomagra a várakozásoknak megfelelően a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone kap használati jogosultságot, míg a Digi Távközlési Kft. egy kisebb frekvenciacsomag nyertese lett. A legnagyobb nyertes, így a legnagyobb befizető az Mtelekom lesz - a cég több, mint 58 milliárdot fizet. A Digi viszont felzárkózott a három nagy mögé - így akár be is léphet a szolgáltatók közé.

A nyertesekkel az NMHH hatósági szerződést köt, a szolgáltatók 2034-ig jogosultak használni a frekvenciákat. A várakozások még a 104 milliárd forintos tervezett bevételnél is kisebbről szóltak - így a a 130 milliárdos bevétel meglepetés - ami ráadásul az idei hiányt csökkentheti.

Kép: Napi.hu

Karas Monika, a hatóság elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a sikeres pályázat megteremti a digitális gazdaság fejlesztésének lehetőségét, felgyorsul a mobil-adathálózat sebessége, az internetpenetráció nőni fog és a jelenleg még hátrányos helyzetben lévő kistérségek is bekapcsolhatók a digitális vérkeringésbe.