Holnap helyezik el annak a gyárnak az alapkövét, amelyet Makón, az ipari parkban létesít a világ egyik vezető ízesítő- és illatanyaggyártója, a svájci Givaudan SA. Az invesztíció értéke 170 millió svájci frank (37 milliárd forint) lesz, ehhez a Givaudan 1,2 milliárd forint állami támogatást kap.

A cég korábbi bejelentése szerint a lépés a következő öt évre szóló növekedési stratégia része, amelynek keretében a társaság racionalizálja aromaanyag-gyártó tevékenységét Nagy-Britanniában és Svájcban (az angliai Bromborough gyárból a teljes ízesítőanyag-gyártást, a svájci Kemptthalból pedig a keverőüzemet telepítenék át). A tervek szerint az építkezés és a próbaüzem három évig tart, a teljes gyártás 2013. végi indításakor a gyár mintegy 300 alkalmazottat foglalkoztat majd.

A magyarországi üzemnek központi helyet szánnak a gyorsan növekvő kelet-európai piac ellátásában. A cég bevételeinek 41 százalékát már most a feltörekvő piacok adják, ezt az arányt öt éven belül 50 százalékra emelnék. A társaság úgy számol, hogy a következő fél évtizedben évente öt százalék körül tudja növelni bevételét, miközben az iparágban 2-3 százalékos növekedés várható.

A svájci céggel három éve kezdődtek a tárgyalások, miután az autópálya elérhető közelségbe ért. Emellett kiemelt szempont volt, hogy a magasan képzett munkaerő is közel legyen - mondta Buzás Péter, Makó polgármestere az MTI-Ecónak még a beruházás tavalyi bejelentésekor.