Balog Ádám alelnök ma elküldte a Magyar Nemzeti Bank alelnöki posztjáról való lemondását tartalmazó nyilatkozatot Áder János köztársaság elnöknek, így - a jegybanktörvény értelmében - vezetői tisztséget tölthet be az MKB Bankban.

A hír nem meglepetés, korábban már napvilágot láttak sajtóinformációk arról, hogy Balog Ádám lehet az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója. Akkoriban azt írtuk, hogy Balog MKB-s landolása két ok miatt is logikus lépés volna: egyrészt a 2010 óta Matolcsy legfontosabb kádereként működő adószakértő az elnök teljes bizalmát élvezi, másrészt hatékony átalakítóként már többször bizonyított, márpedig évek óta óriási veszteséget produkáló (bár 2015-re már nullszaldót ígérnek) nagybank átszabása - és esetleg a Budapest Bankkal való összeolvasztása - heroikus munka lesz. Ráadásul ez egy határidős munka, hiszen a kormány februárban azt vállalta az EBRD-vel aláírt szándéknyilatkozatban, hogy a következő három évben magánkézbe adja minden, a magyarországi bankokban jelenleg közvetve vagy közvetlenül birtokolt többségi részvénycsomagját.

Karrierív

Balog Ádám 2013. március 6-tól volt az MNB alelnöke és a monetáris tanács (MT) tagja. Okleveles közgazdász, diplomáját 2003-ban szerezte meg a Budapesti Közgazdaság- és Államtudományi Egyetem Gazdálkodástudományi Karán, 2005-ben a Community of European Management Schools International Management mesterszakán diplomázott, 2007-ben pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett jogi diplomát.

Balog 2002-től a GE Tungsram Lightning Zrt.-nél kontrolling területen, 2003-tól a Pricewaterhouse Coopers Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó Kft. adóosztályán (2008-tól menedzsereként) dolgozott. Pályáját 2010 nyarától a jegybank alelnökévé választásáig a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkáraként folytatta. A szakember 2010-2012 között a MÁV-Gépészet felügyelőbizottsági elnöke, 2012-2013-ban a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség felügyelőbizottsági testületi tagja és az Eximbank igazgatósági tagja volt, 2013-tól a Magyar Pénzverő Zrt. igazgatósági elnöke és a DIPA Zrt. felügyelőbizottsági elnöke.

A közgazdász 1999-től a Heller Farkas Szakkollégium tagja, 2003-tól senior tagja. A Magyar Közgazdasági Társaság elnökségének tagja. Több szakmai publikációja jelent meg adózási és monetáris politikai témákban. A Hitelintézeti Szemle szerkesztőbizottságának elnöke. A Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány kuratóriumának elnöke. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje - olvasható az MNB honlapján közzétett önéletrajzában.