A harmadik számú osztrák bankcsoport, a Raiffeisen Bank International méretcsökkentést tervez, egyebek közt Magyarországon, mielőtt megfontolná a tőkeemelést a tőkemegfelelési mutatóját javítandó - mondta a csoport vezérigazgatója, Karl Sevelda Bukarestben újságíróknak.

A csoport karcsúsítani fogja vállalkozását Szlovéniában, Magyarországon és Ukrajnában, igyekszik kihasználni a szabályozási kedvezményeket a tőkeszükséglet mérséklésére, és növelni próbálja profitját, mielőtt új részvényeket adna ki, hogy törleszthesse a korábban kapott, 1,75 milliárd eurós állami támogatást - idézte a vezérigazgatót a Bloomberg ügynökség vasárnap.

Az állami részesesedés kiváltásának határideje 2017, úgyhogy nincs ok sietségre - mondta Sevelda. Ukrajnában most vizsgálják az ottani részlegükre kapott vételi ajánlatokat, Szlovéniában és Magyarországon viszont csak a jelenlét csökkentéséről van szó, teljes kivonulásról nem.

"Magyarországon ott akarunk maradni, nem szabad elfelejteni, hogy már 1987-ben megjelentünk ott. (...) Benne van a szívünk-lelkünk. Magyarország szomszédos ország, tehát előkelőbb helyen szerepel" - idézte a vezérigazgatót a Bloomberg.

Amint arról korábban beszámoltunk, Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke nemrégiben egy előadásában azt mondta, "jelenleg négy bank van bajban, ezek közül kettőnek a működése nem javítható". Bár Patai neveket nem említett, az előadás egyik diájáról leolvasható volt, hogy a négyesfogatot minden bizonnyal a Raiffeisen, a CIB, az MKB és az Erste alkotja.

A Raiffeisen Bank International - az olasz UniCredit után a második számú pénzügyi csoport Kelet-Európában - az első fél évben 277 millió eurós adózott eredményt ért el, 60 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Az eredményt főleg a nagyobb adóterhek csökkentették - közölték a beszámoló augusztus végi kiadásakor.

Karl Sevelda akkor azt mondta, hogy az egyszeri hatások között volt a 19 millió eurót kitevő tranzakciós adót Magyarországon, valamint két negyedévnyi banki különadó, 20 millió euró előrehozott befizetése. A vezérigazgató már akkor megemlítette, hogy folytatják a 2008-ban megkezdett költségcsökkentést. Részletekről még nem szólt, csak annyit mondott, hogy "fájdalmas" lépések is lesznek majd több országban. Most szeptember végén a bank vezetősége 450 millió euróra tette a megtakarítási program méretét.

A Raiffeisen Bank Internationalnek Magyarországon 83 millió euró adózás utáni vesztesége volt az első fél évben az egy évvel korábbi, 82 millió eurós veszteség után.

Veszteséges lett a Raiffeisen Szlovéniában is, Csehországban és Szlovákiában csak csökkent a nyereség. A vezérigazgató az augusztusi eredményhirdetéskor azt mondta, hogy terjeszkedési erőfeszítéseiket
hat piacra, Oroszországra, Lengyelországra, Csehországra, Szlovákiára, Romániára és Ausztriára összpontosítják,

"A Magyarországról való kivonulás a dolgok mai megítélése szerint nem téma. Ugyanakkor senki nem csodálkozhat, ha Magyarország azok közé az országok közé tartozik, ahol nem akarunk különösebben növekedni" - mondta Sevelda augusztusban. Októberben a csoport pénzügyi vezetője, Martin Grüll azt mondta egy bécsi rendezvényen, hogy "nagyon problematikus" a magyarországi bankadó, és a devizahitelesek ügyének kormányzati kommunikációja. Nincs "bensőséges szerelmi viszony" a Raiffeisen és a magyar kormány között - tette hozzá, és emlékeztetett, hogy a bank magyarországi dolgozóinak létszáma a korábbinak a felére, nagyjából kétezerre fogyott.