Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent határozat szerint az ajánlatkérő  az úszó világbajnokság előkészítése és
lebonyolítása érdekében egyes elemzői és kockázatmenedzsment szolgáltatásokra írt ki hirdetmény nélküli közbeszerzést idén április 14-én úgy, hogy az ajánlatokat április 18-ig lehetett benyújtani. A becsült ellenérték 58,4 millió forint volt. Mindhárom felkért cég - a KPMG Tanácsadó Kft., a Bluefield Kft, valamint az eGOV Kft. - adott be ajánlatot. Az ajánlatkérő - miután a jogorvoslat elindult - eredménytelenné nyilvánította a tendert, mivel nem maradt idő a teljesítésre.

Miután az ilyen eljárások megindításáról tájékoztatni kel a Közbeszerzési Hatóság elnökét, az előbb hiánypótlást kért, mivel nem volt számára egyértelmű az, hogy milyen feladatra és mennyiségre írt ki tendert az ajánlatkérő, holott ezek meghatározása a közbeszerzési törvény szabálya szerint kötelező. Az ajánlatkérő a következő feladatokat határozta meg: a visszaszámolt ütemterv elkészítése, a kockázatok folyamatos feltárása és a kockázatértékelési feladatok ellátása, operatív és taktikai szintű irányítását segítő státuszjelentések készítése, továbbá a projektzárás támogatása.

A KDB úgy határozott, hogy a feladat és annak mennyisége nem volt konkrét, tehát jogsértést követett el az ajánlatkérő. Hasonlóképpen jogsértő volt a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás lefolytatása, mivel az ajánlatkérő által közölt szakértői feladatokról nem állapítható meg, hogy azok szükségesek a világbajnokság megvalósításához. Ezért a KDB az ajánlatkérő eljárást megindító felhívását és az azt követően hozott valamennyi döntését megsemmisítette és 200 ezer forint bírságot szabott ki.

A közelmúltban a KDB szintén megsemmisített egy, a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. által, 100 négycsillagos szállodai szobára kiírt közbeszerzést és akkor is 200 ezer forintra bírságolta az ajánlatkérőt. Akkor sem volt indokolt a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás, illetve az ajánlatkérő nem tette közzé honlapján a közbeszerzés dokumentumait.