Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit. A kötvények forgalmazójánál, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél vezetett ügyfélszámlákon ügyfeleink egyéb pénz- és értékpapírvagyona, azaz részvények, állampapírok stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Frissítés: kedd reggel az MNB azt közölte, hogy részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt.tevékenységi engedélyét. A nap folyamán sor kerülhet felügyeleti biztos kirendelésére is az intézményhez. Az ügyfélszámlákat befagyasztották.

Hétfőn Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta az MNB illetékes vezetőjét erről, valamint arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett - írták. Közölték, hogy ennek érdekében a megkezdődött felügyeleti vizsgálat során a társaság együttműködik.

"Tesszük mindezt annak érdekében, hogy a csődeljárásra rendelkezésre álló idő alatt meg lehessen kísérelni a kötvények refinanszírozását" - olvasható a közleményben. Közlésük szerint idő szükséges ahhoz is, hogy a csoport teljes ingatlan- és egyéb innovatív projekt portfolióját megvalósítsa, értékesítse vagy átadja.

"Az önmagunkkal szembeni csődeljárás technikai döntés részünkről, mert cégcsoportunknak van vagyona és jövőértékű vagyona, így ebből minden ügyfél a pénzéhez juthat" - írták.

A cégcsoport tájékoztatása szerint a kötvények visszafizetéséhez szükséges pénz előteremtése csak piaci eszközökkel lehetetlen, ahogyan a világ számos nagy bankjának, biztosítójának és kötvénykibocsátójának is az állam segítségét kellett kérnie, "így a mai napon mi is ezt kértük".

"A csődvédelem alatt rendelkezésre álló idő lehetővé teszi, hogy a kötvénytulajdonosok érdekeit legelsőként szem előtt tartva, a szükséges megoldásokat kidolgozhassuk" - fogalmaz a közlemény.