A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanújával indított vizsgálatot az MNB az Invest and Trade Kft. ellen, melynek eredményeként versenyhivatali eljárást kezdeményezett a befektetési ügynökkel szemben.

A februárban indul vizsgálat során az MNB a befektetési ügynök munkatársainak meghallgatását követően megállapította, hogy a cég egyes üzleti tevékenységei sérthetik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt. A vizsgálatból kiderült, hogy a cég többszöri telefonos felkeresés során sürgeti ügyfeleit pénzügyi döntések meghozatalára, illetve az egyes termékeik lényeges tulajdonságairól valótlan információt nyújt.

Mivel a cég tevékenysége a gazdasági versenyt érdemben érintheti, az MNB a Gazdasági Versenyhivatalnál a versenyhivatali eljárás megindításáról intézkedett. (Saját cégét bírságolta meg az MNB.)

Mivel nem zárható ki, hogy az Invest and Trade Kft. nem megfelelő kereskedelmi gyakorlata a cég ciprusi megbízójának üzleti modelljéből ered, a jegybank jelezte a ciprusi megbízó pénzügyi felügyelője felé a nem megfelelő üzleti gyakorlat gyanúját, továbbá a vizsgálat eredményei alapján javasolta a ciprusi hatóságoknak a ciprusi fél pénzmosási jogszabály ügyfél-átvilágítási kötelezettségének való elégtételének vizsgálatát.