A lap szerint sorra esnek ki a legrosszabb hatásfokú, legkevésbé kihasznált erőművi blokkok a hazai rendszerből, a következő egység a GDF Suez százhalombattai Dunamenti Erőművének földgázüzemű F blokkja lehet.

A bánhidai erőmű már 2004 óta áll, az AES borsodi és tiszapalkonyai egysége tavaly óta, a tiszaújvárosi pedig április 1-jén kezdi meg kényszerpihenőjét. Hivatalosan sem ez, sem a bánhidai nem zárt be, a különbség az, hogy ez utóbbi esetben a bontás és a rekultiváció költséges feladata várna a tulajdonosra - jegyzi meg a Világgazdaság.

A lapnak Stróbl Alajos, a Pyöry-Erőterv rendszerirányítási vezetője azt mondta: "teljesen természetes, hogy azt az áramot, amelyet nem lehet eladni, meg sem kell termelni, márpedig a hazai piac nem bővül". Míg a 2010-es villamosenergia-igény még 2,8 százalékkal volt több, mint az előző évi, a tavalyi már csak 0,7 százalékkal, közben a jórészt észak felől érkező import aránya megközelítette a 17 százalékot. Ráadásul a csúcsigény sem nőtt. Bár a légkondicionálók terjedő használata miatt a nyári villamosenergia-felhasználás jobban emelkedik a télinél, még mindig télen nagyobb az igény.

Az AES hétfőn jelentette be, hogy a tiszajvárosi Tisza II. erőműve március 31-vel befejezi termelést és 101 embert elbocsátanak az üzemből. Az erőmű nem volt versenyképes sem a hazai, sem a régiós piacon.