Szakmai körökben riadalmat keltett az agrártárca javaslata, amely szerin felirattal kellene ellátni a máshol, más összetételben, de egy márkanévvel árusított élelmiszereket - írja a Magyar Nemzet. Az ügy előzménye, hogy korábban az a vád érte a nagy kereskedelmi láncokat, miszerint esetenként ugyanazon márkanév alatt a régióban gyengébb minőségű termékeket árulnak, mint Nyugat-Európában.

Az ezzel kapcsolatos vizsgálat eredményét a kormány úgy értelmezi, hogy beigazolódott a vád, míg az élelmiszer-feldolgozó cégek szakmai szervezete szerint csak néhány esetben volt minimális, ízleleléssel nem érzékelhető eltérés.

A szakmai szervezet most arra figyelmeztet, hogy a magyar kormánynak uniós szabállyá kellene tennie a "kettős minőséggel" kapcsolatos felirat elhelyezését ahhoz, hogy az minden gyártóra kötelező legyen. Enélkül csak a magyar élelmiszer-ipari cégeknek kellene alkalmazniuk, ami versenyhátrányt okozna nekik, mivel csak  hozzájuk kapcsolódhatna az a vád, hogy ugyanolyan név alatt el térő minőségű termékeket kínálnak a vevőknek.