Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB még az alapítványokkal kapcsolatos botrányok kirobbanása előtt további 12 milliárd forintot juttatott a Pallas Athéné alapítványoknak, illetve ezen felül még 4,5 milliárd forintot érő ingatlanvagyont is odaadott - szúrta ki az Index.

Az MNB mérlegéből az is kiderül, hogy tavaly 13 millió forint pénzügyi támogatás utaltak vissza a kedvezményezettek. Ez az összeg 2014-ben még csak 1 millió volt.

A jegybanknak főleg a gyengülő forintból volt pénze, a nyereséget a devizatartalékon realizálták. Az euróban nyilvántartott devizatartalék átlagos bekerülési árfolyama 2014-ben 293,42 forint volt, tavaly már felkúszott 298,17 forintra. Így leegyszerűsítve, ha ma 314 forintos árfolyamon elad egy eurónyi 298 forinton bekerült devizatartalékot, akkor kézhez kap a jegybank 16 forint nyereséget is. Tavaly 177,7 milliárd forint ilyen nyereséget termeltek a devizatartalék eladásával, főleg a különböző forintosítások miatt - írja az Index.

A jegybank teljes nyeresége 94,5 milliárd forint volt, ebből - tavaly először - átadtak egy részt a költségvetésnek, 50 milliárd forintot.

A működési költségeik is nőttek, az üzemeltetési költségek konkrétan 3,1 milliárddal. Ami azért ilyen sok, mert átszervezték az őrzés-védelmet, az új irodáik bérleti díja is ide jön, illetve Matolcsy új, külföldi "kapcsolattartó irodáinak" bérleti díja is ide számítandó. Az itt dolgozó MNB-alkalmazottak pénze viszont a bérköltségeket dobja meg.

A jegybanki dolgozók fizetése 20,9 százalékot emelkedett, miközben az átlaglétszám csak 6,9 százalékkal (82 emberrel) nőtt.