Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) kötelező alkalmazásának bevezetésére a korábbi, 2017. december 31-i céldátum helyett 2018. április 15-től kerülne sor, amennyiben az Országgyűlés elfogadja azt a törvénymódosító javaslatot, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kósa Lajos fideszes képviselő nyújtottak be. A dokumentum szerint ezzel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kérésének tesznek eleget, mivel a szervezet ennyi időt kért a piaci szereplők számára a felkészülésre - olvasható a Magyar Időkben.

Egyúttal lehetővé tennék azt, hogy a jogalkalmazók már jövő év január 1-jétől alkalmazzák önkéntesen a Miniszterelnökség által működtetett EKR-t. Az uniós irányelv átültetésének végső határideje 2018. október 18.

Papír helyett elektronikus lesz a kommunikáció

Az elektronikus kommunikáció és dokumentumcsere esetében az irányelvi elvárások értelmében a közbeszerzési eljárásokban az ajánlatkérők és az ajánlattevők, illetve részvételi jelentkezők közötti interakciók során kizárólag elektronikus út vehető igénybe a hagyományos papíralapú kommunikáció helyett.

Az e-közbeszerzés kötelező bevezetésének elhalasztása a közbeszerzési eljárásokban érintett szereplők - így különösen az ajánlattevők, az MKIK - oldaláról merült fel igényként, a rendszer jobb megismerhetősége, az elektronikus kommunikációra való áttérés megkönnyítése érdekében - írja a Magyar Idők a javaslatra hivatkozva.

Miért kell ez, és mikor?

Az elektronikus közbeszerzési rendszer bevezetése régóta halogatott feladata Magyarországnak, amelyre európai uniós irányelv kötelezi a tagállamokat. Az Európai Bizottság az e-közbeszerzés előkészítésének hiányosságait korábbi Magyarországról szóló országjelentéseiben szóvá is tette. Az e-közbeszerzés ugyanis az EB szerint a közbeszerzések átláthatóságának javulásához, az átfutási idő lerövidüléséhez és a verseny növeléséhez vezetne (a bizottság korábbi megállapítása szerint a magyarországi közbeszerzéseken korlátozott verseny - gyakran csak egy cég indul -, és nem kielégítő az átláthatóság).

Az Európai Parlament 2014 januárjában döntött az e-közbeszerzés uniós bevezetéséről, ennek alkalmazására a tagállamok a központi beszerző szervezetek vonatkozásában 36 hónapos, más ajánlatkérők esetében pedig 54 hónapos határidőt kaptak.
A kormány idén februártól a három központi beszerző szerv - a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ - közbeszerzési eljárásainál (azaz vásárlásainál) vezette be kötelezően az ajánlatkérők és az ajánlattevők közötti teljes körű elektronikus kommunikációt. Az e-rendszer bevezetésére korábban hárommilliárd forintot költött a kormány.