Vietnammal évi 100 millió dolláros, Dél-Koreával viszont 300 millió dolláros kereskedelmi forgalmat bonyolít le hazánk - egyik sem meghatározó Kelet-Ázsiában. Pedig mindkét ország a világgazdaság egyik motorja, így a növekedésnek igazán kedvező terepe lehetne - akár a keleti nyitás részeként is. Ennek előmozdítása állhat a köztársasági elnök és a kormányfő egyidejű látogatása mögött.

A kormányfő most is népes üzletember delegáció kíséri, de konkrét eredményt Áder vizitje jelenthet: értesüléseink szerint ekkor írják alá azt a szerződést, amelynek értelmében  magyar közreműködéssel létrejön Vietnam első közraktározási cége. Az erről szóló szerződést a hét második felében írja alá a magyar befektető Pintér Zoltán és a legjelentősebb vietnami pénzintézet vezetője Hanoiban. A közös cégben a Napi.hu információi szerint ez utóbbi lesz a többségi tulajdonos.

A magyar-vietnami  gazdasági kapcsolatok a rendszerváltás követően indultak sorvadásnak, majd 2009 óta ismét némileg bővülnek. Az éves forgalom 2011-ben 82 millió dollárt tett ki, tavaly viszont már megközelítette a 100 millió dollárt. (A magyar export minden évben kissé meghaladja az importot.)

A gazdasági kapcsolatok annak ellenére szerények, hogy Vietnam a térség egyik legjobban teljesítő országa - ráadásul az ottani elit egy nem elhanyagolható része Magyarországon tanult. Tavaly ősszel nálunk járt Truong Tan Sang, a Vietnami Szocialista Köztársaság elnöke, aki akkor még Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel tárgyalt - éppen a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítéséről.

Vu Tien Luc, a Vietnami Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy szerinte lehetőség van a közös fellépésre a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) illetve az Európai Unió piacain is. A küldöttségben résztvevő Bui Quang Vinh vietnami tervezési és befektetési miniszter pedig kiemelte, hogy a gyógyszeripar, a mezőgazdasági feldolgozóipar, az it-szektor, a vízgazdálkodás, a környezetvédelem, az atomenergia, a turizmus területén van lehetőség növekedésre.

Gyors növekedésnek indultak a Magyarország és Dél-Korea közötti kereskedelmi kapcsolatok, a magyar export tavaly kis híján elérte a 300 millió dollárt - mondta a közelmúltban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter Jun Bjung Sze dél-koreai külügyminiszterrel Milánóban találkozott, s ezt követi most Orbán Viktor szöuli útja.

A látogatásnak külön apropót ad, hogy idén ünnepeljünk a magyar-dél-koreai diplomáciai kapcsolatok 25. évfordulóját. (Az erről szóló szerződést Ro Te Wu dél-koreai miniszterelnök budapesti látogatásán írták alá.) Az elmúlt negyedszázad  alatt a dél-koreai cégek 2 milliárd dollárt fektettek be Magyarországon. Ide helyezte európai központját a Hankook gumigyár, és Budapesten működik az állami tulajdonban levő KDB Bank közép-európai központja is.