Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Capital City Apartments Kft., a Trans-KD s.r.o., a Trend Commers Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a SZACACS s.r.o. több jogszabályi előírást megsértve reklámozta a Medosan termékeket és a Reduline36 tablettát. A jogsértésekért a Trans-KD s.r.o.-ra 22 millió forint, a Trend Commers Kft.-re pedig 10 millió forint bírságot szabott ki a GVH, és egyúttal megtiltotta a SZACACS s.r.o.-nak, mint a medosantermekek.hu weblap üzemeltetőjének és a termékek magyarországi forgalmazójának a jogsértő gyakorlat folytatását - írta közleményében a GVH.

A GVH a Medosan Kurkuma Plus és a MedoBalance étrend-kiegészítőkkel, a MedoHair és Medosan-Fluid kozmetikumokkal, valamint a Reduline36 orvostechnikai eszközként forgalomba hozott tablettával kapcsolatos, 2015 januárjától közzétett tévé-reklámokat, internetes tájékoztatásokat, utcai plakátokat és hirdetőtáblák tájékoztatásait vizsgálta.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a vállalkozások jogsértően népszerűsítették

  • a Medosan Kurkuma Plus étrend-kiegészítőt, mert annak kurkuma összetevőjének olyan kedvező egészségi hatásokat tulajdonítottak, amelyek nem feleltek meg a jogszabályi rendelkezéseknek;
  • a MedoBalance étrend-kiegészítőt, mert a jogszabályi előírásokkal szintén ellentétes, az egészséget jótékonyan befolyásoló állításokat tettek a termékről, valamint gyógyhatást tulajdonítottak a terméknek a jogszabályi tilalom ellenére;
  • a Medo Hair és a Medosan Skincare Fluid kozmetikumokat, mert bizonyítatlan állításokat közöltek a termékek kedvező hatásairól;
  • a Medosan Skincare Fluid készítményt, mert megalapozatlanul állították, hogy az alkalmas a futószemölcsök eltüntetésére, hiszen a vállalkozások nem rendelkeztek megfelelő bizonyítékokkal az előbbi állítás alátámasztására;
  • a Reduline36 gyógyászati segédeszközt és orvostechnikai eszközt, mert nem tették közzé a plakátokon az ágazati szabály alapján előírt figyelmeztető szöveget: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelő orvosát!", valamint nem igazolták a termék testtömeg-csökkentő hatására utaló állításokat.

Korábban is bírságoltak a kurkuma miatt

A GVH a Medosan Kurkuma Plus étrend-kiegészítő jogszerűtlen állításokat tartalmazó reklámjai miatt már 2013 decemberében szabott ki bírságot, az akkori hirdető TVBrands Kft.-re 14 millió forint összegben.

A most a GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat elhúzódott, több mint egy évig tartott, és részben sérülékeny fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos tájékoztatások iránt - közölte a hatóság.

A GVH mindkét vállalkozásra a versenytörvényben meghatározott maximális bírságot szabta ki.

A GVH határozatában mögöttes felelősként nevesítette a Tentul Média és Elektronika Kft.-t a Trend Commers Kft.-vel szemben kiszabott bírság tekintetében, így ha a Trend-Commers Kft. a rá kiszabott bírságot nem fizeti be, a GVH a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó Tentul Média és Elektronika Kft.-t kötelezi a bírság befizetésére - ismertette közleményében a GVH.

(Képünk illusztráció.)